Ministerul Finanţelor a elaborat normele de aplicare a programului „Investeşte în tine”

Ministerul Finanţelor a anunţat luni că a elaborat normele de aplicare a programului "Investeşte în tine", ce are ca scop facilitarea accesului la finanţare pentru cetăţenii români care vor să se dezvolte personal şi profesional, investind în educaţie, în cultură sau în sănătate.
Romania TV
03 sept. 2018, 15:38
Ministerul Finanţelor a elaborat normele de aplicare a programului

La finalul lunii iunie, Executivul a anunţat că a adoptat, în şedinţa de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, programul ”Investeşte în tine”, ce va oferi tinerilor care sunt la studii, fără a avea un loc de muncă, acces la împrumuturi fără dobândă, garantate de stat, de până la 40.000 de lei, pentru educaţie, sănătate, sport şi cultură.

Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate. Aceştia trebuie să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România.

Totodată, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului trebuie să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei sau, după caz, de Ministerul Muncii.

Sunt eligibile şi persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei şi, după caz, de Ministerul Muncii.

În plus, solcitanţii trebuie să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

„Prin acest program ne propunem să venim în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atât personal, cât şi profesional. De asemenea, ne-am gândit şi la adulţii care doresc sau sunt nevoiţi să îşi schimbe profesia, să se recalifice. Este o investiţie în oameni, în cetăţenii români, un angajament pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectul de act normativ, procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente. Totodată, valoarea maximă a finanţării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani şi 55 ani.

Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toţi beneficiarii dacă sunt angajaţi sau se angajează pe perioada derulării creditului.

Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi a Fondului Român de Contragarantare (FRC). Dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Durata maximă de creditare este de 10 ani. Programul prevede şi obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului.

Plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subvenţiilor de dobândă şi al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul CNSP.

Costul total al creditelor acordate în cadrul programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului în toate etapele finanţării), comisionul de analiză perceput de finanţatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finanţării şi comisionul de gestiune a garanţiilor de stat perceput de FNGCIMM şi FRC.

Pentru implementarea programului urmează să fie aprobate, prin ordin Ministerului FInanţelor, respectiv prin ordin al CNSP, convenţii de garantare încheiate între fondurile de garantare şi finanţatorii participanţi în program. În plus, trebuie aprobat un cadru de plată a dobânzilor şi a comisioanelor de analiză şi de gestiune încheiate între CNSP şi finanţatori, respectiv fondurile de garantare.

Totodată, ministerul trebuie să aprobe o convenţie de implementare între instituţie şi fondurile de garantare în ceea ce priveşte emiterea garanţiilor de stat.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african