Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 8,819 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,926 miliarde de lei, potrivit noului proiect de rectificare bugetară publicat luni de Ministerul Finanţelor Publice.
Romania TV
03 sept. 2018, 17:32
Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei

„Bugetele componente ale bugetului general consolidat care au înregistrat majorări ale veniturilor sunt: bugetul de stat +948,4 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat + 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj +245,9 milioane lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +1.200,4 milioane lei, bugetele locale + 5.082,9 milioane lei, iar diminuări ale veniturilor s-au înregistrat, în principal la bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii – 330,9 milioane lei”, se arată în document.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 9,925 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la nivelul de 2,97% din PIB.

Potrivit MFP, veniturile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 948,4 milioane lei, influenţele se reflectă, în principal, pe alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice: +541,4 milioane lei; impozit pe venit şi salarii: +314,9 milioane lei; impozite şi taxe pe proprietate: -100,7 milioane lei; taxa pe valoarea adăugată: -1,727 miliarde de lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2018 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale; alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii: +77,1 milioane lei.

De asemenea, mai sunt influenţe din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi: -1,248 miliarde lei influenţă generată de eliminarea estimărilor iniţiale privind veniturile obţinute din vânzarea licenţelor 5G de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii în anul 2018; contribuţii de asigurări sociale: +1.222,5 milioane lei; venituri nefiscale: +2.794,7 milioane lei, influenţă generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în urma centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital/patrimoniu deţinut de stat pe baza situaţiilor financiare aferente anului 2017; venituri din capital: -1,037 miliarde lei, influenţă generată de eliminarea estimărilor iniţiale privind procedura de vânzare a unei anumite cantităţi de apă grea aflată în rezerva de stat în anul 2018; sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020: +147,9 milioane lei.

Potrivit proiectului, cheltuielile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 2,816 miliarde de lei, inclusiv prin diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma de 2,636 miliarde lei şi către bugetul Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 139,7 milioane lei, prevăzute în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii, ca urmare a majorării veniturilor din contribuţii de asigurări sociale încasate pentru aceste bugete.

„Influenţele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezintă astfel: cheltuielile de personal se majorează cu 206,6 milioane lei; cheltuielile cu bunuri şi servicii se majorează cu 7,9 milioane lei; cheltuielile cu subvenţiile se diminuează cu 291,2 milioane lei; transferurile între unităţi ale administraţiei publice se diminuează cu 1,618 miliarde lei; alte transferuri se majorează cu 1,125 miliarde lei”, potrivit MFP.

Cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 856,4 milioane lei în principal pentru pensiile militare de stat, indemnizaţii creştere copil şi alocaţii de stat pentru copii, iar proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se majorează cu 178,0 milioane lei.

Alte cheltuieli se majorează cu 604,4 milioane lei, la fel şi Fondurile de rezervă cresc cu 1,209 miliarde de lei.

Nu în ultimul rând, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă cresc cu 222,7 milioane lei, iar cele de capital se majorează cu 225,2 milioane lei, se arată în nota de fundamentare.

Varianta anterioară a proiectului de rectificare, publicată pe site-ul MFP pe 6 august, prevedea că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,99 miliarde lei, bugetele componente ale bugetului general consolidat care înregistrau majorări ale veniturilor fiind: bugetul asigurărilor sociale de stat + 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj +245,9 milioane lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +1,2 miliarde lei, bugetele locale + 3,481 miliarde lei, iar diminuări ale veniturilor se înregistrau, în principal la bugetul de stat – 1,779 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorau, pe sold, cu aproximativ 7,097 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţinea la nivelul de 2,97% din PIB.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
PPC, anunț important despre facturile la energie. Ce trebuie să știe toți cei care au contract cu acest furnizor
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Artificiul legal prin care scapi de datoriile la ANAF. Beneficiezi de condiții avantajoase
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică