Greva transportatorilor s-a încheiat după nici două ore. COTAR a boicotat total protestul

Transportatorii au reluat joi activiatea, după ce au discutat cu reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor, dar săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire pentru a fi clarificate toate problemele, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.
Filip Stan
11 oct. 2018, 05:39
Greva transportatorilor s-a încheiat după nici două ore. COTAR a boicotat total protestul

UPDATE: FORT şi Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România (COTAR) au anunţat miercuri organizarea de proteste la nivel naţional din cauza ordinului dat de Lucian Şova, prin care se doreşte liberalizarea transportului interjudeţean de persoane. Ulterior, COTAR a anunţat că renunţă deocamdată la proteste.

După mai multe ore de protest, timp în care mii de autovehicule comerciale au întrerupt activitatea în mai multe judeţe, transportatorii au reluat activitatea după ce au avut discuţii cu reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

„Am reluat activitatea, ne-am lămurit cu cei de la Parlament. Săptămâna viitoare vom mai avea o întâlnire, sper să clarificăm situaţia. Aştept declaraţiile de la minister”, a spus Hagiu.

Cea mai contestată măsură anunţată de ministrul Transporturilor este cea prin care este eliminată vechimea pe un traseu ca o condiţie pentru atribuirea traseului respectiv.

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat, joi, că protestul transportatorilor de persoane, care dimineaţă au întrerupt activitatea la nivel naţional, este un boicot organizat care vizează menţinerea unor monopoluri. În urmă cu puţin timp, transportatorii au reluat activitatea.

Ministrul Transporturilor a precizat că, astăzi, în România sunt autorizate pentru transport de persoane 3.618 firme, din care efectuează curse 325, fiind autorizate pentru transport de pasageri peste 39.000 de autobuze, dar fac curse 2.900.

”De aceea, am inceput elaborarea unui proiect de ordin de ministru care să reglementeze activitatea de transport de persoane pe curse regulate interjudeţene. Acest proiect a parcurs toate etapele de dezbatere publică. Acest ordin îşi propune eliminarea exclusivităţii de o firmă deţinută pe un traseu, dă posibilitatea pasagerilor să poată alege între mai multe oferte de transport, îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru pasageri şi concurenţă în piaţă”, a explicat Lucian Şova.

Peste 16.000 de autovehicule comerciale vor întrerupe activitatea la nivel naţional, pe o perioadă nedeterminată, în semn de protest faţă de ordinul dat de ministrul Transporturilor, Lucian Şova, prin care acesta a modificat normele privind transportul interjudeţean de persoane, a declarat joi, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

Potrivit unui comunicat al COTAR remis miercuri AGERPRES, transportatorii din toată ţara aşteaptă întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a lua o decizie în privinţa viitoarelor proteste.

„Niciun membru COTAR nu va ieşi mâine la protestul anunţat, considerând că cetăţenii României care beneficiază de transportul rutier de persoane nu trebuie să sufere din cauza încercărilor ministrului Transporturilor de a distruge firmele din acest domeniu care au capital românesc. Decizia referitoare la stabilirea acţiunilor ulterioare va fi luată după răspunsul pe care-l va da premierul Viorica Dăncilă”, se spune în comunicat.

COTAR precizează că a trimis o scrisoare premierului României, pentru a-i explica ce se întâmplă pe piaţa transportului interjudeţean regulat de persoane.

„Am trimis astăzi o adresă către premierul Viorica Dăncilă, pentru detensionarea situaţiei. I-am propus doamnei prim ministru o întâlnire cu transportatorii rutieri de persoane, pentru a-i explica ce se întâmplă cu noi şi ce nemulţumiri avem în legătură cu ministrul Transporturilor. Trebuie să avem respectul cuvenit faţă de cetăţenii care au plătit abonamente şi bilete, care nu pot înţelege ce a făcut domnul ministru, astfel încât tot pe noi ne vor blama, dacă întrerupem transportul în toată ţara. În urma discuţiilor cu doamna Viorica Dăncilă, vom anunţa din timp un eventual protest, astfel încât să nu deranjăm cetăţenii şi pe cei care plătesc abonamente şi bilete. Oamenii nu vor înţelege, dacă noi oprim transportul mâine, că există un ministru care vrea să distrugă transportul de persoane cu capital românesc’, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

Conform sursei citate, nemulţumirile au pornit de la iniţiativa ministrului Transporturilor, Lucian Şova, care vrea, prin proiectul de Ordin de ministru pentru modificarea regulilor de atribuire a licenţelor de transport rutier de persoane, să schimbe regulile jocului în timpul jocului.

„Nu a făcut niciun efort pentru a elimina pirateria din acest domeniu, dar face toate demersurile pentru a elimina transportatorii care funcţionează legal, în condiţiile actuale ale pieţei, deşi toţi au câştigat licitaţiile respectând condiţiile impuse de lege, nu înseamnă decât a aduce pe altcineva în locul celor care au investit deja în parcurile auto actuale. Domnia sa este promotorul activităţii neautorizate, nelicenţiate din România, este cel care a creat haos pe piaţa de transport persoane, prin introducerea sintagmelor ‘în mod repetat’ şi ‘în mod permanent’ în Legea 38/2003 în anul 2015. Domnul Ministru Şova argumentează prin faptul că ar fi presat, pe de o parte, de Consiliul Concurenţei, iar pe de altă parte, de Consiliul Europei, să adopte aceste modificări legislative, însă acestea apar doar ca justificări de suprafaţă, fără a avea profunzime. Este, într-adevăr, în atributul ministerului să asigure condiţiile unui mediu concurenţial normal în activitatea de transport rutier, iar acest lucru era necesar a se fi realizat şi până acum, potrivit dispoziţiilor OG 27/2011, însă această necesitate a existat şi există în legislaţia care reglementează activitatea de transport, iar piaţa de transport este aşezată în prezent şi apare ca stabilă, tocmai ţinându-se cont de această legislaţie şi respectând-o”, se mai spune în comunicat.

Transportatorii de persoane vor înceta efectuarea curselor regulate între judeţe şi în interiorul acestora începând de joi, la ora 12:00, dacă proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere nu va fi retras, a anunţat, marţi, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

„Începând de acum în 48 de ore cheia va fi scoasă din contact. Mai exact, joi, la ora 12:00, cheia este scoasă din contact şi cei care au curse nu le vor mai efectua. Cred că la acest demers se vor ralia toţi patronii de firme, nu doar cei care fac şi (transport – n. r.) interjudeţean şi judeţean, ci şi cei care fac judeţean”, a afirmat Hagiu, după dezbaterea publică organizată de Ministerul Transporturilor pe marginea acestui proiect.

Şi preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a susţinut marţi necesitatea opririi transportului de persoane până la retragerea proiectului.

„Noi dorim retragerea acestui ordin. Dacă domnul ministru şi-a pus în cap să facă o liberalizare, nu avem nimic împotrivă, dar nu poţi să o faci peste noapte. Până şi pachetul de mobilitate la UE despre care se discută şi care probabil va fi aprobat peste un an, doi, trei, patru îţi dă un anumit timp – 5 ani, 10 ani, ca să te pui la punct. Deci, nu putem face peste noapte. Domnul Şova vrea să legalizeze cabotajul în România pe transportul de persoane. El a zis: ‘băgăm experienţă similară ca să-i punem şi pe transportatorii internaţionali’. Eu propun, dacă nu retrage, să oprim transportul de persoane interjudeţean şi judeţean în România total. Nu putem lăsa ca pirateria să conducă afacerile legalizate ale transportatorilor autorizaţi din România”, a susţinut Ştefănescu, după dezbatere.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat la şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere, că exclusivitatea pe piaţa transportului interjudeţean de persoane nu mai poate continua, iar nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine oricând să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean.

„Cred că un lucru este clar: exclusivitatea nu mai poate continua. Nu înseamnă că situaţia cea mai defavorabilă companiilor al căror interes îl înţeleg, îl respect, şi mă refer aici la companiile care operează aceste servicii de transport interjudeţean prin curse regulate, este legitimă. Are legitimitatea sa până la limita în care încalcă alte reguli ale concurenţei. Se poate şi mai mult decât atât. În viziunea documentelor pe care le avem, cred că cel puţin din punct de vedere teoretic nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine, oricând, să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean”, le-a spus marţi ministrul transportatorilor prezenţi în sală.

Potrivit lui Şova, în transportul rutier de persoane contracost există autorizate 3.618 companii. Aceste companii au licenţiate în conformitate cu prevederile legale 27.820 de autovehicule. Dintre cele peste 3.600 de companii, un număr de 325 sunt autorizate în a efectua transport rutier interjudeţean, acestea folosind un număr de 2.936 de autovehicule.

„Alte informaţii vizează vechimea parcului auto destinat transportului rutier de pasageri astăzi. După informaţiile pe care le avem de la Autoritatea Rutieră Română, în 2018 au fost licenţiate în România 637 de autovehicule de transport persoane, din care doar 12 astfel de autovehicule, din 637, sunt destinate transportului interjudeţean de persoane, iar 10 sunt licenţiate pentru transportul judeţean de persoane. Vechimea parcului de autovehicule folosite în acest domeniu, conform statisticilor pe care le avem noi este următoarea: privind transportul interjudeţean – vechimea medie a parcului de autobuze sub 22 de locuri este anul 2010. Vechimea medie a parcului de autobuze peste 22 de locuri este 2007. Media făcută ne conduce la informaţia că vechimea medie a parcului auto de transport interjudeţean este 2009”, a menţionat şeful de la Transporturi. AGERPRES/(AS – editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
Rezultate finale vot Diasporă, 80% din secţii – alegeri prezidențiale 2025, turul 2. George Simion e peste Nicușor Dan. Câți români din străinătate au votat
Capital.ro
Răsturnare de situație la prezidențiale?! Băsescu aprinde România: Se poate, eu am recuperat de 2 ori
Playtech.ro
Cea mai frumoasă stațiune de pe litoralul bulgăresc, foarte aproape de România. Are hoteluri de lux, plaje late şi apă calmă
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum să recunoaștem totalitarismul de la o poștă. Cele cinci stadii de acaparare a unui popor
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Numeri secundele și rămâi fără bani. Ai grijă la cine te sună
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Ce a postat George Simion pe pagina lui de Facebook la ora 21:07, cand s-au afișat rezultatele EXIT POLL
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale turul 2, primele rezultate OFICIALE parțiale. Noul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Sediul AUR, închis! Breaking news! Ce se întâmplă acum cu George Simion
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Prima reacție din Rusia privind alegerile din România! Anunț de la Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare