„Este foarte important ca România şi Statele Unite ale Americii să continue colaborarea pentru întărirea climatului de siguranţă. Am vizitat punctul de trecere a frontierei Sighet şi, privind la Ucraina, mi-am adus aminte de ceea ce s-a întâmplat acolo, în urma amestecului Rusiei. Vă asigur că SUA este un prieten al României”, a precizat Hans Klemm.
Aflat la Sighetu Marmaţiei, Klemm a afirmat că oraşul de la marginea României este unul în care au avut loc întâmplări tragice atât în perioada celui de-al Doilea Război Mondial cât şi în timpul comunismului.
„Nu trebuie să uităm, totuşi, că aici (în Sighetu Marmaţiei n.r.) au avut loc întâmplări tragice; mă refer la deportarea evreilor şi la închisoarea comunistă unde şi-au găsit sfârşitul mari oameni ai României, cum ar fi Iuliu Maniu. Asemenea lucruri nu trebuie să se mai întâmple vreodată”, a spus Hans Klemm.
El a apreciat efortul autorităţilor locale de a păstra vie memoria laureatului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel (30 sep. 1928 – 2 iul 2016), născut la Sighetu Marmaţiei, loc din care, împreună cu familia sa, a fost deportat în lagărele de concentrare naziste.
„Mă bucur să văd cum aici, în locul unde s-a născut Elie Wisel, memoria lui este păstrată aşa cum se cuvine. Voi reveni cu mare plăcere la Sighet”, a mai spus ambasadorul.
Hans Klemm s-a întâlnit, joi, cu autorităţile din municipiul Sighetu Marmaţiei, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti şi ucrainene.