Premieră în astronomie: 4 planete gigantice descoperite pe orbita unei stele foarte tinere

Patru planete gazoase gigantice au fost descoperite pe orbita unei stele foarte tinere, cu o vârstă estimată la "doar" 2 milioane de ani, eveniment ce a fost descris drept o premieră în astronomie, conform unui material publicat marţi de Space.com, scrie Agerpres.
Romania TV
16 oct. 2018, 13:24
Premieră în astronomie: 4 planete gigantice descoperite pe orbita unei stele foarte tinere

Steaua respectivă a primit numele CI Tau şi se află la aproximativ 500 de ani lumină de Pământ. Această stea este foarte tânără şi este încă învăluită de un halou de materie şi gaze fierbinţi denumit disc protoplanetar. Din acest disc de materie se formează noi planete, iar materia rămasă va fi, în cele din urmă, expulzată în spaţiu de vântul stelar emis constant de CI Tau.

Iniţial se ştia despre CI Tau că are o planetă pe orbită, un corp cosmic foarte fierbinte, de aproximativ 10 ori mai masiv decât Jupiter şi care finalizează o orbită completă în jurul stelei sale în doar 9 zile terestre. Această planetă, botezată CI Tau b, a fost primul corp din clasa planetelor „Jupiter firbinţi” ce a fost descoperită pe orbita unei stele atât de tinere.

Într-un nou studiu, o echipă de astronomi a urmărit steaua CI Tau şi discul său protoplanetar prin intermediul observatorului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) – o reţea de radiotelescoape din Anzii chilieni. ALMA a identificat alte trei zone din discul protoplanetar în care se află planete, la distanţe de 13, 39 şi respectiv 100 de unităţi astronomice (1 UA = distanţa medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri) faţă de CI Tau.

Aceste trei planete nou descoperite sunt, de asemenea, uriaşe. Conform echipei de astronomi, cea mai apropiată planetă de stea dintre cele trei este aproape la fel de masivă ca Jupiter, în timp ce celelalte două, mai îndepărtate, sunt apropiate de talia lui Saturn.

Niciodată până acum astronomii nu au detectat patru planete gazoase gigantice pe orbita unei stele atât de tinere. De asemenea, distanţa orbitală dintre planeta cea mai îndepărtată de stea şi cea mai apropiată de aceasta este considerată extremă de către specialişti. Această planetă se află la o distanţă de 1.000 de ori mai mare de CI Tau decât cea mai apropiată planetă din grupul de patru.

Deocamdată oamenii de ştiinţă nu îşi explică modul în care cele două planete aflate pe orbitele cele mai îndepărtate de steaua-mamă au putut să se formeze. „Planetele din categoria de masă a lui Saturn ar trebui să se formeze prin agregarea unui nucleu solid care apoi atrage şi păstrează un acoperământ format din straturi de gaze, însă un astfel de proces ar trebui să se desfăşoare foarte încet la o asemenea distanţă faţă de steaua-mamă”, semnalează coordonatorul acestui studiu, Cathie Clarke, de la Institutul de Astronomie al Universităţii engleze Cambridge. „Majoritatea modelelor computerizate ar avea probleme să reproducă condiţiile de formare a unor astfel de planete, atât de masive, la o distanţă atât de mare faţă de steaua-mamă”, a adăugat ea.

De asemenea, astronomii îşi pun întrebări cu privire la rolul pe care cele trei planete gazoase mai îndepărtate ar fi putut să-l aibă în a împinge orbita planetei CI Tau b atât de aproape de steaua-mamă. Continuarea observaţiilor asupra acestui sistem planetar ar putea oferi explicaţii la aceste întrebări dar şi la altele legate de procesul de formare a planetelor.

Informaţiile detaliate despre această descoperire au fost publicate în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal Letters.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Se limitează plățile cash. Decizia a fost luată
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Un nor toxic de clor obligă 160.000 de spanioli să rămână în case. De la ce a plecat totul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești