Judecători pensionari de la Curtea Supremă de Justiţie au fost trimişi înapoi la posturile lor

Mai mulţi judecători de la Curtea Supremă a Poloniei ieşiţi la pensie au fost convocaţi înapoi la muncă, după decizia provizorie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în favoarea suspendării legii adoptate de Varşovia privind reducerea vârstei de pensionare a magistraţilor, relatează PAP.
Filip Stan
22 oct. 2018, 15:43

O nouă lege privind Curtea Supremă a Poloniei (SN, Sšd Najwyższy), care a intrat în vigoare în aprilie, a stabilit vârsta de pensionare a judecătorilor instanţei supreme la 65 de ani, cu excepţia situaţiei în care şeful statului le permite să continue. Imediat după aceea mai mulţi judecători vizaţi de noul regulament s-au pensionat, în timp ce preşedinta Curţii, Malgorzata Maria Gersdorf, care a împlinit la rândul ei 65 de ani, a susţinut - alături de ansamblul SN - că potrivit Constituţiei ţării poate rămâne în funcţie până în 2020, potrivit Agerpres.

Or, vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cerut guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, ca măsură provizorie până când CJUE va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al SN, Michal Laskowski, a menţionat că preşedinta SN a rechemat la lucru 23 de judecători - cifră care o include şi pe ea -, iar o parte din ei şi-au reluat deja activitatea. El a mai precizat că, potrivit cerinţelor CJUE, Maria Gersdorf urmează să remită Comisiei Europene un raport cu privire la măsurile luate, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Comisia Europeană sesizează Curtea Europeană de Justiţie, acuzând Polonia de subminarea independenţei justiţiei

La 2 iulie a.c., Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia a sesizat CJUE, cerând "o procedură accelerată" în scopul de a avea o "decizie definitivă în cel mai scurt termen" în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene "măsuri provizorii" pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat luni că executivul UE este pregătit să continue dialogul cu Polonia, a mai consemnat PAP.

O nouă lege privind Curtea Supremă a Poloniei (SN, Sšd Najwyższy), care a intrat în vigoare în aprilie, a stabilit vârsta de pensionare a judecătorilor instanţei supreme la 65 de ani, cu excepţia situaţiei în care şeful statului le permite să continue. Imediat după aceea mai mulţi judecători vizaţi de noul regulament s-au pensionat, în timp ce preşedinta Curţii, Malgorzata Maria Gersdorf, care a împlinit la rândul ei 65 de ani, a susţinut – alături de ansamblul SN – că potrivit Constituţiei ţării poate rămâne în funcţie până în 2020, potrivit Agerpres.

Or, vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cerut guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, ca măsură provizorie până când CJUE va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al SN, Michal Laskowski, a menţionat că preşedinta SN a rechemat la lucru 23 de judecători – cifră care o include şi pe ea -, iar o parte din ei şi-au reluat deja activitatea. El a mai precizat că, potrivit cerinţelor CJUE, Maria Gersdorf urmează să remită Comisiei Europene un raport cu privire la măsurile luate, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Comisia Europeană sesizează Curtea Europeană de Justiţie, acuzând Polonia de subminarea independenţei justiţiei

La 2 iulie a.c., Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este „incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia a sesizat CJUE, cerând „o procedură accelerată” în scopul de a avea o „decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene „măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat luni că executivul UE este pregătit să continue dialogul cu Polonia, a mai consemnat PAP.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Mărire uriaşă a impozitului pe câştiguri la pariuri! Ministerul Finanţelor a făcut anunţul oficial
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
Playtech.ro
Ce mâncare se poate congela. Ghid complet în funcție de alimente, câte luni se ține fiecare la rece
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Băuturi de evitat vara. Poți avea mari probleme
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Cei doi și-au spus ADIO, la doar un an de la căsnicie 😲
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Florin Manole, anunțul momentului privind pensiile! Milioane de pensionari, vizați de măsurile fiscale luate de Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs