Un concert dedicat dirijorului George Georgescu deschide noua stagiune a Ateneului Român

Stagiunea 2012 - 2013 a Ateneului Român din Capitală va fi deschisă, pe 4 şi 5 octombrie, de la ora 19.00, cu două concerte extraordinare dedicate împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 - 1 septembrie 1964).
Romania TV
17 sept. 2012, 18:51
Un concert dedicat dirijorului George Georgescu deschide noua stagiune a Ateneului Român

Cele două concerte vor fi susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii, dirijată de Horia Andreescu, şi de Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner. Solist va fi pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu.

În programul spectacolelor de pe 4 şi 5 octombrie sunt incluse „Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, în do minor, op. 80” şi „Simfonia nr. 9, în re minor, op. 12”, de Ludwig van Beethoven. De asemenea, înainte de începerea concertului din 4 octombrie, va fi lansat un CD Beethoven, prezentat de directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, şi de Jean-Charles Hoffelé, jurnalist Diapason, muzicolog şi editor.

George Georgescu s-a născut la Sulina, pe 12 septembrie 1887. Talentul său muzical s-a manifestat de timpuriu, învăţând singur să cânte la vioară. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti – pe care l-a terminat în patru ani în loc de şapte -, pentru ca apoi să continue studiul violoncelului la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin. În urma unui accident, el a fost nevoit să renunţe la cariera de violoncelist. Intuind adevărata lui vocaţie, marii muzicieni ai vremii Arthur Nikisch şi Richard Strauss, apropiaţi lui, l-au îndrumat către cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 a dirijat pentru prima dată Filarmonica din Berlin, debut puternic apreciat de critica de specialitate.

Pe 4 ianuarie 1920 a susţinut primul concert la Ateneul Român, iar începând cu anul 1921 a fost, pentru patru decenii – cu o pauză de câţiva ani -, directorul general al Filarmonicii din Bucureşti. A fost numit, de asemenea, directorul Operei Române, fiind cel care a înfiinţat prima şcoală de balet. Tot atunci, notorietatea lui George Georgescu şi relaţiile sale de prietenie cu marii muzicieni ai lumii au favorizat prezenţa la Bucureşti a numeroşi compozitori şi instrumentişti de renume – Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. În acelaşi timp, a promovat compoziţia românească, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea şi Valentin Silvestri.

George Georgescu a fost apropiat de orchestră şi de lumea muzicală până în ultimul moment al vieţii sale. Ultimul concert pe care l-a dirijat în străinătate a fost la Berlin, acolo unde îşi începuse cariera. Cu şapte ani înainte de a se stinge din viaţă (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant: dirijase 52 de orchestre din lumea întreagă, 850 de concerte în Bucureşti, cu programe inedite – 100 de piese româneşti şi 396 de lucrări străine, majoritatea partituri contemporane în primă audiţie, colaborase cu 150 de solişti români şi străini. Criticii muzicali au denumit anii în care maestrul şi-a desfăşurat activitatea „Epoca Georgescu”.

Biletele pentru spectacolele din 4 şi 5 octombrie vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se termină valul de caniculă extremă. România este sub cod roşu, aerul este irespirabil
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ciorba de salată cu slănină afumată. Rețetă din Ardeal
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună