Premierul Belgiei a demisionat după ce a pierdut votul de încredere

Premierul belgian, Charles Michel, a demisionat după ce a pierdut votul de încredere, informează, marţi, presa belgiană.

18 dec. 2018, 21:33
Premierul Belgiei a demisionat după ce a pierdut votul de încredere

Charles Michel a fost forțat să-și remanieze guvernul pentru a preveni prăbușirea acestuia, după ce Partidul Naționalist Flamand, N-VA şi-a retras sprijinul în semn de protest faţă de decizia Belgiei de a adopta un pact controversat al ONU privind migraţia.

Regele Philippe al Belgiei i-a permis lui Michel să continue cu un guvern minoritar, care a fost agreat de United Nation’s Global Compact on Migration.

Decizia de adoptare a pactului a declanșat duminică proteste violente în capitala belgiană, Bruxelles, pe fondul temerilor că ar putea duce la o creștere a imigrației.

În urma acestor decizii s-au produs reacţii violente, cum au fost ciocnirile dintre protestatari şi forţele de poliţie care au fost desfăşurate pentru a preveni un eventual atac al sediului Comisiei Uniunii Europene. Doar cîteva ferestre ale instituţiei au fost sparte de către demonstranţi. 

Pactul ONU a fost încheiat în luna iulie de către 193 de membri ai ONU, dar numai 164 dintre aceştia au adoptat oficial pactul. Documentul se referă în special la îmbunătăţirea cooperării globale în problema migraţiei, a combaterii traficului de persoane şi protecţia Drepturilor Omului şi în cazul migranţilor.

Au existat şi critici – inclusiv fostul ministru belgian pentru imigraţie,Theo Francken, care a afirmat că acest acord va face ca migraţia să crească în Europa.