Ce trebuie să ştie o gravidă care urmează să nască iarna

Visul de a deveni mămica s-a împlinit și numărătoarea inversă până la momentul nașterii stă să înceapă. Cum iarnă ne-a bătut deja la ușă, haideți să aflăm care sunt pericolele acestui anotimp pentru o gravidă care urmează să nască.
Romania TV
22 dec. 2018, 06:22
Ce trebuie să ştie o gravidă care urmează să nască iarna

Frigul afecteaza sanatatea, cu atat mai mult pe cea a unei viitoare mame, cand sistemul ei imunitar este oricum slabit. Expunerea la temperaturi joase, mult timp, nu afecteaza doar starea de sanatatea a gravidei, dar si pe cea a fatului. Despre posibilele pericole de iarna pentru o gravida, dar si despre ingrijirea speciala de care are nevoie o femeie insarcinata in acest anotimp alb, aflati mai multe de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Frigul si expunerea prelungita la temperaturi scazute afecteaza sanatatea oricui, cu atat mai mult a unei femei insarcinate, al carei sistem imunitar este oricum slabit in aceasta perioada delicata. Tocmai de aceea, recomandarea principala este ca, indiferent de stadiul sarcinii, gravida sa evite petrecerea multor ore in aer liber atunci cand temperaturile sunt cu mult sub zero grade, frigul putand afecta greutatea fatului la nastere. Cu toate acestea, instalarea iernii nu inseamna ca o gravida nu are voie sa faca plimbari in aer liber, mai ales ca temperatura corpului la gravide este mai ridicata, iar acestea pot face fata frigul destul de usor. Este recomandat insa sa le efectueze la ora pranzului, cand de multe ori temperaturile se mai imblanzesc, protejand cat mai bine extremitatile sensibile la frig – mâinile, capul, picioarele, nasul, urechile și fata.

In timpul sarcinii, centrul de greutate al viitoarei mame este diferit, astfel ca o gravida este mult mai vulnerabila pe un strat de zapada inghetat. Pericolul cazaturilor este mare, tocmai de aceea este recomandata purtarea unor incaltari adecvate, cu talpa joasa si cat mai aderenta. De asemenea, sunt de evitat cazaturile, de orice fel. Chiar
daca fatul este protejat de lichidul amniotic, peretii uterului sunt subtiri iar placenta, in cazul unui impact puternic, se poate desprinde.

Chiar dacă prezenta soarelui este destul de pretioasa in acest anotimp, recomand folosirea cremelor cu factori de protectie si, foarte important, atentie marita la deshidratare. Pe timpul iernii, pericolul de deshidratare este mare si este necesara suplimentarea cantitatii de lichid – apa, ceaiuri, sucuri naturale, supe limpezi. Renuntarea la
cafea sau limitarea la o singura ceasca pe zi sunt de preferat deoarece aceasta accentueaza si mai mult senzatia de deshidratare.

Nu in ultimul rand, nu trebuie uitat ca anotimpul alb este unul presarat cu multe raceli si viroze. Evitarea spatiilor cu foarte multa lume (mall-uri, calatorii la ore ore de varf in mijloacele de transport in comun etc), spalarea mainilor foarte des sunt doar cateva masuri de precautie pe care o gravida le poate lua. La acestea de adauga alimentatia echilibrata, profitand de fructele si legumele care se pot cumpara in acest sezon, odihna si un minimum de exercitii fizice.

Citeste continuarea pe superbebe.ro

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună