COD ROŞU pentru patru zone din România. Alertă ANM de ultimă oră

Riscul de avalanşă se menţine extrem de ridicat în mai multe zone muntoase din România, arată ultimul buletin nivologic al ANM.
Romania TV
27 dec. 2018, 09:04
COD ROŞU pentru patru zone din România. Alertă ANM de ultimă oră

Starea stratului de zăpadă

În ultimele 24 ore vremea a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros și pe arii extinse a nins, în general slab. Vântul a suflat în general moderat, cu rafale de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste cu rafale ce temporar au depășit 100-120 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Pe arii extinse s-a semnalat ceață, asociată pe creste și cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă a crescut ușor pe alocuri cu până la 8 cm la Bâlea Lac. La ora 14 acesta măsura 136 cm la Bâlea-Lac, 100 cm la Vf. Omu, 68 cm la VF.Călimani, 61 cm la Parâng, 57 cm la Sinaia, 50 cm la Vf.Ceahlău și la Semenic, 46 cm la Vf.Vlădeasa, 27 cm la Predeal, 24 cm la Iezer Rodnei și 18 cm la Fundata.

 

Evoluţia vremii: Intervalul 26.12.2016 ora 20 – 27.12.2017 ora 20:

Vremea va fi în general închisă. Cerul va fi mai mult noros și local va ninge slab, mai ales în Carpații Orientali. Stratul de zăpadă nu va suferi modificări importante. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări locale ce vor depăși la rafală 60-70 km/h, viscolind sau spulberând zăpada în zonele înalte. Se va semnala local ceață, asociată în zonele înalte și cu depunere de chiciură. Peste 1800 m: temperaturi minime: -14 la -9 gr.C; temperaturi maxime: -8 la -3 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -10 la -2 gr.C; temperaturi maxime: -5 la 0 gr.C.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Făgăraș și Bucegi:

La altitudini de peste 1800m stratul este constituit în partea superioară din zăpada relativ recentă depusă în ultimele zile, mai ales pe versanții sudici și estici, care poate atinge pe alocuri 40-50 cm. Sunt formate numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, îndeosebi pe versanții cu expoziție sudică și estică. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse iar stratul instabil din partea superioară poate atinge 15-20 cm. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii, mai ales la altitudini de peste 1800 m dar și între 1600-1800 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu – Godeanu:

În ultimele 4 zile au căzut cantități însemnate de zăpadă (peste 50 l/mp cumulat la Vf.Țarcu). La altitudini de peste 1800m stratul este constituit în partea superioară din zăpada relativ recentă depusă în ultimele zile, mai ales pe versanții sudici și estici, care poate atinge pe alocuri 40-50 cm. Sunt formate numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, îndeosebi pe versanții cu expoziție sudică și estică. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse iar stratul instabil din partea superioară poate atinge 15-20 cm. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii, mai ales la altitudini de peste 1800 m dar și între 1600-1800 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Parâng:

Pe numeroase pante suficient de înclinate stratul este mediu sau puțin stabilizat. La altitudini de peste 1800m stratul este constituit în partea superioară din zăpada relativ recentă depusă în ultimele zile, mai ales pe versanții sudici și estici. Sunt formate numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, îndeosebi pe versanții cu expoziție sudică și estică. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse iar stratul instabil din partea superioară poate atinge 15-20 cm. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii, mai ales la altitudini de peste 1800 m dar și între 1600-1800 m.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin