Trei bărbaţi din Asia Centrală, acuzaţi de pregătirea unor atacuri teroriste în Suedia

Trei bărbaţi din Asia Centrală au fost acuzaţi împreună cu alţii în Suedia de pregătirea unor atacuri teroriste, precum şi de finanţarea grupării militante Stat Islamic, au declarat joi procurorii, informează Reuters, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
27 dec. 2018, 16:40
Trei bărbaţi din Asia Centrală, acuzaţi de pregătirea unor atacuri teroriste în Suedia

„Trei (dintre suspecţi) au achiziţionat şi depozitat mari cantităţi de substanţe chimice şi alte echipamente în scopul de a ucide şi a face rău altor oameni, printre altele. Dacă infracţiunile legate de terorism ar fi fost comise, ele ar fi putut face rău Suediei”, a declarat biroul procurorului din Stockholm într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, cei şase bărbaţi provin din Uzbekistan şi din Kârgâzstan, ambele foste republici sovietice majoritar musulmane.

Cinci sunt în arest în Suedia, în timp ce al şaselea a fost eliberat în aşteptarea procesului. Toţi au respins acuzaţiile, potrivit comunicatului. Avocaţii lor din oficiu şi nici procurorul nu au fost disponibili pentru comentarii suplimentare.

În iunie, Rakhmat Akilov, un solicitant de azil uzbec în Suedia, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea a cinci persoane la Stockholm cu un camion în 2017.

El a declarat în timpul procesului că a vrut să pedepsească Suedia pentru rolul ei în lupta globală împotriva Statului Islamic, care din 2015 a revendicat o serie de atacuri mortale comise în Europa de Vest.