DNA, despre presupuse nereguli privind costul filajelor şi interceptărilor: Instituţia este controlată periodic de Curtea de Conturi

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, vineri, precizări cu privire la presupuse nereguli costul filajelor şi interceptărilor, afirmând că instituţia este controlată în mod periodic de Curtea de Conturi şi nu are buget pentru interceptări. În plus, DNA menţionează că deţine un fond de flagrant de 2 milioane de lei, dar afirmă că, la finalul anului, peste 95% din acest fond se returnează la bugetul de stat.
Romania TV
18 ian. 2019, 14:40
DNA, despre presupuse nereguli privind costul filajelor şi interceptărilor: Instituţia este controlată periodic de Curtea de Conturi

„Cu referire la informaţii vehiculate în spaţiul public care acreditează ideea unor cheltuieli efectuate în mod nelegal de către D.N.A din „fonduri operative”, în contextul în care instituţia nu ar mai fi fost controlată de ani de zile, BIRP face următoarele precizări: 1. DNA a fost supusă, în mod periodic, controalelor Curţii de Conturi a României, de regulă o dată la 3 ani, însă au existat şi controale anuale, ultimul dintre acestea fiind efectuat în perioada ianuarie – februarie 2018 (audit public extern asupra anului 2017), ocazie cu care nu au fost constatate niciun fel de deficienţe/abateri, motiv pentru care a fost eliberat CERTIFICATUL DE CONFORMITATE”, a transmis, vineri, DNA.

Reprezentanţii instituţiei precizează, cu referire la aşa-zisele „fonduri operative”, că „DNA nu are cuprinse în buget asemenea fonduri, ci, în conformitate cu art. 4 alin. (4) din OUG nr. 43/2002, actualizată, în bugetul DNA se regăseşte un fond de 2.000.000 lei prevăzut cu destinaţie specială, anume, organizarea şi constatarea infracţiunilor flagrante de corupţie”.

„Precizăm faptul că din acest fond nu se fac niciun fel de cheltuieli de natura celor invocate în mass-media, iar la finele anului, peste 95% din acest fond se returnează la Bugetul de Stat (diferenţa fiind cauzată de costurile aferente cursului valutar utilizat la cumpărarea/vânzarea valutei necesare flagrantului, comisioane bancare, etc.). Este relevant de menţionat că, în momentul de faţă, există un control al Curţii de Conturi a României pentru verificarea modului de utilizare a fondului de flagrant pentru perioada anilor 2016-2018”, au mai transmis reprezentanţii DNA.

În plus, aceştia afirmă că instituţia nu are prevăzute în buget sume pentru interceptări.

„Aşa cum rezultă de pe site-ul instituţiei, din bugetul alocat anual pentru DNA, peste 90% reprezintă cheltuieli cu personalul, diferenţa fiind utilizată pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, dotări, cofinanţări fonduri europene, inclusiv fondul de 2.000.000 lei amintit la pct. 2. Precizăm că evoluţia crescătoare a bugetului din ultimii ani este determinată de creşterile salariilor din sistemul public”, se mai arată în comunicatul DNA.

Antena 3 a relatat că vor fi declanşate controale ale Curţii de Conturi la DNA şi la DIICOT, pentru a vedea dacă se justifică sumele „uriaşe” cheltuite de cele două instituţii.

Conform antena3.ro, în anul 2009, DNA a avut la dispoziţie un buget total de 61.690.000 de lei. Pe parcursul anilor acesta a crescut mereu, ajungând, în 2013, la 86.603.000 de lei, iar în anul 2018 la 176.085.000 de lei.

Aceeaşi sursă susţine că fostul judecător CCR Toni Greblă a fost urmărit timp de patru luni, costul total al acţiunii de urmărire audio-video fiind de 3.000.000 de euro.

Şi tot 3.000.000 de euro a cheltuit DNA pentru filajul fostului ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, susţine antena3.ro.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Ce pensie primești la limită de vârstă dacă ai sub 15 ani de contribuții sau doar puțin peste pragul minim
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
O perioadă de aur. Zodiile care vor atrage succesul și norocul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Pensii MAJORATE pentru toți pensionarii! Când intră în vigoare
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica