ANM a emis COD ROŞU, riscul este maxim. Ce zone sunt vizate de avertizare

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş, în Munții Bucegi, în masivele Țarcu - Godeanu și în masivul Parâng - Șureanu este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, adică cod roşu, până luni seara. În celelate masive, riscul se menţine însemnat.
Romania TV
27 ian. 2019, 07:09
ANM a emis COD ROŞU, riscul este maxim. Ce zone sunt vizate de avertizare

Evoluţia vremii în intervalul 26.01.2019 ora 20 – 27.01.2019 ora 20:

Vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. În cursul nopții, cerul se menține mai mult noros și pe arii restrâse va mai ninge slab. Ziua cerul va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare de 60-70 km/h din sector vestic și nord-vestic, viscolind sau spulberând zăpada. Local se va semnala ceață asociată în zonele înalte și cu depuneri de chiciură.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -13 la -10 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi minime: -10 la -7 gr.C; temperaturi maxime: -3 la 2 gr.C

Evoluţia vremii în intervalul 27.01.2019 ora 20 – 28.01.2019 ora 20:

Vremea se va încălzi. Cerul va fi temporar noros și pe arii restrânse, spre sfârșitul intervalului în Carpații Occidentali se vor semnala plecipitații mixte slabe. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări din sector sud-vestic, îndeosebi ziua în zona înaltă din Carpații Meridionali, unde rafalele vor depăși 80-90 km/h, spulberând zăpada. Temporar se va semnala ceață.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -8 la -5 gr.C; temperaturi maxime: -4 la 0 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi minime: -5 la -2 gr.C; temperaturi maxime: 0 la 6 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraș: risc mare

La altitudini mai mari de 1800 m a nins abundent în ultimele zile, iar stratul a crescut semnificativ. Partea superioară, foarte instabilă a stratului de zăpadă măsoară pe alocuri 50-60
cm. Îndeosebi pe versanții cu expunere nordică sunt prezente și plăci de vânt cu grosimi semnificative, ce se pot rupe cu ușurință chiar și la supraîncărcări slabe. În locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. În profunzime, regăsim structuri de plăci de vânt mai vechi, precum și cruste de gheață. La supraîncărcări slabe stratul instabil de la suprafață poate aluneca, declanșând avalanșe de dimensiuni medii sau mari, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare cu volume mai importante de zăpadă.

Sub 1800 m stratul de zăpadă depus în ultimele zile este umezit în partea superioară. Insolația și încălzirea vremii din zilele următoare, vor determina umezirea și îngreunarea suplimentară a stratului.

Valorile pozitive ale temperaturilor diurne, vor reprezenta un risc crescut pentru declanșarea avalanșelor spontane de topire, dar totodată vor grăbi și consolidarea stratului. Pe pantele mai înclinate și pe văi unde sunt prezente acumulari însemnate de zăpadă, se pot declanşa spontan curgeri sau avalanşe de dimensiuni
medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Bucegi: risc mare

La peste 1800 m, zăpada depusă în ultimeme zile măsoară în medie 20-40 cm. În structura stratului predomină cristalele fine și sunt prezente multiple plăci de vânt, cele mai recente formate pe versanții nordici. În interior regăsim pe alocuri cruste de gheață. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din zonele adăpostite. Stratul instabil din partea superioară va aluneca chiar și la supraîncărcări slabe conducând la avalanșe medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare cu volume mai importante de zăpadă.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este umezit și instabil. În următoarele zile, încălzirea vremii va determina umezirea suplimentară a stratului care se va tasa și consolida ușor. Pe pantele mai înclinate și pe văi unde sunt prezente acumulari însemnate de zăpadă, se pot declanşa spontan curgeri sau avalanşe de topire de dimensiuni medii, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu – Godeanu: risc mare

La peste 1800 m, stratul de zăpadă este instabil în primii 50-60 cm, iar îndeosebi pe versanții nordici și nord-vestici s-au format plăci de vânt cu grosimi semnificative. Vântul puternic a determinat depunerea și acumularea zăpezii în zonele adăpostite și pe văi, iar acolo stratul instabil de la suprafață este fi de dimensiuni mai mari. La supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele cu acumulări însemnate, se pot disloca volume mai
importante de zăpadă.

La altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă este pe alocuri de dimensiuni mari și este umezit mai ales în pareta superioară, dar și în profunzime. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele cu înclinație mare, dar se pot declanşa și spontan curgeri sau avalanşe de topire de suprafaţă care să angreneze primii 30-40 cm de zăpadă.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Parâng – Șureanu: risc mare

La altitudini mai mari de 1800 m, stratul de zăpadă depus în ultimele zile măsoară cca. 40-50 cm, mai însemnat pe versanții sudici. Pe versanții cu expunere nordică și nord-vestică s-au format plăci de vânt ce pot avea grosimi importante și se pot rupe cu ușurință. În locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate de zăpadă. La o supraîncărcare slabă stratul instabil de la suprafață poate aluneca, declanșând avalanșe de dimensiuni medii sau mari, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare cu volume mai importante de zăpadă.

La altitudini mai mici de 1800 m, stratul este umezit atât la suprafață cât și în profunzime. În următoarele zile, încălzirea vremii va determina umezirea suplimentară a stratului care se va tasa și consolida ușor. Pe pantele mai înclinate și pe văi unde sunt prezente acumulari însemnate de zăpadă, se pot declanşa spontan curgeri sau avalanşe de topire de dimensiuni medii, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe..

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Munții Vlădeasa – Muntele Mare: risc însemnat

Stratul depus în ultimele zile are dimensiuni reduse, iar cel din profunzime este umezit și mediu stabilizat. Insolația, încălzirea vremii din zilele următoare și precipitațiile mixte vor determina umezirea suplimentară, topirea și tasarea stratului. Se pot declanşa curgeri sau avalanşe de dimensiuni mici sau medii, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei): risc însemnat

La peste 1800 m, dimensiunea stratului de zăpadă variază semnficativ în funcție de relief, de la 20-30 cm pe platouri până la câțiva metri în zonele adăpostite. Pe pantele mai înclinate, declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, riscul fiind crescut în zonele cu acumulări mai însemnate de zăpadă. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, iar în zilele următoare se va umezi semnificativ și consolida. Avalanșe de mici dimensiuni vor fi posibile doar la supraîncărcări mari.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Centrală a Carpaților Orientali (zona Munților Călimani – Bistriței – Ceahlău): risc însemnat

La peste 1800 m, stratul de zăpadă depus în ultima perioadă măsoară în media cca. 20 cm, iar pe majoritatea versanților sunt formate plăci de vânt recente. Pe văi și în zonele
adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Pe pantele cu înclinare mare, declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, fiind relativ stabilizat, avalanșe de mici dimensiuni fiind posibile doar în cazuri izolate pe pante foarte înclinate, la supraîncărcări mari în zonele cu acumulări însemnate de zăpadă.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească Piedone la un abator din Popești-Leordeni. Șeful ANPC a rămas fără cuvinte. ”Nu îmi vine să cred”
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Dan Bordeianu, declarații neașteptate despre Adela Popescu, după 18 ani de la despărțire! Incredibil ce a recunoscut acum actorul: „Mie nu-mi plăcea deloc. Nu mă feresc, nu mă ascund”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Nenorocirea care a lovit din plin România. Copiii de 14 ani, cei mai afectați
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
O angajată a Universității din Varșovia a fost decapitată cu un topor de un tânăr
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul dintre cei mai mari actori. A strălucit pe scena Teatrului Național
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală