UNJR: Principiul separării carierelor, susţinut de UE, dar contestat acerb, inclusiv prin proteste, este apărat acum tot prin proteste

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) anunţă că a cerut, la întâlnirea de luni cu premierul pe tema OUG 7, odificarea sau eliminarea mai multor articole, între care cele privind accederea la Parchetul General şi la ICCJ. "UNJR constată cu satisfacţie că principiul separării carierelor, susţinut de UNJR, dar contestat acerb, inclusiv prin proteste stradale, în timpul dezbaterilor parlamentare din 2017-2018 de o parte a sistemului, este acum apărat tot prin proteste chiar de cei care iniţial s-au opus introducerii acestuia în lege. Ne aşteptăm că Guvernul să ţină cont de propunerile pe care atât UNJR, cât şi ceilalţi participanţi la dialog le-au făcut pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019, precum şi să respecte principiile cooperării loiale şi transparenţei decizionale", arată Uniunea.
Romania TV
26 feb. 2019, 12:48
UNJR: Principiul separării carierelor, susţinut de UE, dar contestat acerb, inclusiv prin proteste, este apărat acum tot prin proteste

UNJR a solicitat, la întâlnirea de la Guvern iniţiată de premierul Viorică Dăncilă, pe tema OUG 7/2019, modificarea sau eliminarea mai multor articole, între care cel referitor la accederea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Poziţia UNJR a fost de revenire la vechimea de 18 ani pentru a accede la PICCJ, aşa cum s-a stabilit în Parlament, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Uniune.

„În condiţiile în care salarizarea judecătorilor şi procurorilor este egală în funcţie de grad, se impune ca şi condiţiile de vechime în promovare să fie identice. Pentru promovarea în funcţia de judecător la ÎCCJ a rămas prevăzută vechimea de 18 ani. Nu se justifică vechimile diferite pentru grade profesionale similare”, a arătat UNJR în punctul de vedere trimis Guvernului.

În ceea ce priveşte condiţiile pentru accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, UNJR a solicitat revenirea la forma anterioară a legii, aşa cum a fost adoptată de Parlament, arătând că textul încalcă principiul separării carierelor: „Cariera judecătorului este separată de cariera procurorului, judecătorii neputând interfera în cariera procurorilor şi nici procurorii în cea a judecatorilor”.

„Profesia judecătorilor este diferită de cea a procurorilor, deoarece în timp ce judecătorii înfăptuiesc justiţia, procurorii sunt participanţi în proces, contribuind la înfăptuirea ei. Este imperativ, de aceea, ca accederea la cea mai înaltă instanţă din România să se facă de judecători ce au dobândit experienţă cerută de lege strict în această profesie. În plus, a existat o perioadă în care foştilor procurori DNA şi DIICOT li s-au recunoscut gradul de ÎCCJ, chiar dacă, în realitate, aveau grad de tribunal sau judecătorie. O parte din aceşti procurori s-au transferat apoi judecători direct la curţi de apel. Modificarea din OUG, prin urmare, le deschide din nou acestora accesul la instanţe superioare şi ÎCCJ, fără să fi trecut prin celelalte grade de jurisdicţie şi fără ca aceşti procurori să parcurgă examenele de promovare indispensabile pentru judecători pentru a accede la un grad profesional superior”, a argumentat UNJR.

UNJR a mai cerut revenirea la forma anterioară a legii şi în privinţa condiţiilor pentru numirea în funcţiile de conducere din parchete, având în vedere că prin OUG se modifică competenţa de avizare a propunerilor pentru ocuparea funcţiilor de cel mai înalt grad în parchete, aceasta trecând de la Secţia pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, şi se conferă posibilitatea unui judecător care a fost procuror să devină şef într-un parchet.

„Ambele modificări reprezintă o încălcare gravă a separării carierelor, ce nu poate fi acceptată. Pe de altă parte, acest text încalcă grav statutul constituţional al judecătorilor. Aceştia sunt independenţi şi se supun numai legii, pe când procurorii, inclusiv procurorii şefi, îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului controlului ierarhic, sub autoritatea Ministrului Justiţiei. Un judecător nu poate fi în acelaşi timp independent, supus numai legii, şi procuror aflat sub control ierarhic şi sub autoritatea ministrului justiţiei! Este o incompatibilitate absolută.  O altă problemă este legată de renunţarea cu totul la un minim de vechime cerut pentru numirea în aceste funcţii de conducere. Este complet iraţional că, pentru a fi de exemplu Procuror General la nivelul curţii de apel legea să pretindă minim 10 ani vechime, dar pentru funcţiile ierarhic superioare, astfel de condiţii să nu existe”, a arătat UNJR.

Referitor la delegarea în funcţiile din parchetele unde poziţiile sunt ocupate prin numirea de către preşedintele României, deşi nu a propus un text concret de modificare, poziţia UNJR a fost că „pe de o parte textul ordonanţei nu rezolvă problemă abuzului de delegări, iar pe de altă parte crează o nouă problemă, prin adăugarea riscului creării unor blocaje în activitatea acestor parchete în cazul întreruperii intempestive a mandatului (deces, demisie, revocare, etc.)”.

Astfel, UNJR a propus găsirea unei formule echilibrate, care să asigure atât dezideratul ca aceste funcţii de conducere din parchete să fie ocupate prin numire, conform legii, cât şi să asigure continuitatea activităţii în parchete în situaţia în care funcţia ocupată prin numire devine vacanţă.

De asemenea, în ce priveşte condiţia bunei reputaţii, UNJR a solicitat revenirea la formă anterioară a textului.

„Excluderea condiţiei bunei reputaţii ca şi motiv pentru eliberarea din funcţie a fost susţinută de UNJR cu ocazia modificării legilor justiţiei în Parlament. Îndeplinirea condiţia bunei reputaţii este verificată la intrarea în magistratură. Din momentul în care candidaţii, odată verificaţi a avea bună reputaţie, devin judecători sau procurori, ei se supun normelor ce reglementează profesia, fiind răspunzători pentru abateri prin intermediul răspunderii disciplinare. În cadrul acestei proceduri beneficiază de toate garanţiile referitoare la dreptul la apărare, condiţie care nu este respectată de o procedură extrem de laxă şi subiectivă, cum este aceea a bunei reputaţii. Cu alte cuvinte, există deja un remediu pentru sancţionarea magistraţilor şi menţinerea bunei lor reputaţii, un nou filtru fiind excesiv şi periculos prin arbitrariul permis. De altfel, caracterul lax al acestui termen a permis folosirea să arbitrară în trecut, cu atât mai mult impunându-se eliminarea sa”, a susţinut UNJR.

Potrivit UNJR, reglementările privind procurorul ierarhic superior la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie au dat naştere unor interpretări diferite, unii susţinând că de fapt acest articol este o preluare a unor prevederi deja existenţe în Codul de procedură penală, alţii susţinând că, într-o interpretare, s-ar putea spune şi că actele, măsurile sau soluţiile procurorului şef al SIIJ nu pot fi supuse controlului de un procuror ierarhic superior.

Fără a veni cu un text anume, UNJR a propus modificarea articolului tocmai pentru a nu lasă loc unor astfel de interpretări diferite.

Referitor la prevederile că Plenul CSM, precum şi colegiile de conducere ale ÎCCJ şi instanţelor nu pot adopta regulamente sau hotărâri prin care se adaugă la lege, UNJR a susţinut eliminarea lor ca superflue, întrucât reiau un principiu de drept, anume că prin acte infralegale nu pot fi modificate sau completate legi.

„Mai mult, aceste prevederi pot duce în practică la blocaje punctuale, cum ar fi situaţiile în care colegiile de conducere dispun cu privire la componenţa completelor în situaţii excepţionale – modificarea componenţei unor complete sau chiar desfiinţarea unor complete din motive legate de transferul, boală etc. a judecătorilor ce îl compun”, a arătat UNJR.

În ce priveşte abrogarea termenului de decădere pentru efectuarea verificării prealabile de către Inspecţia Judiciară, în contextul în care prin OUG 7/2019 s-au modificat câteva articole din Legea 317/2004 privind Inspecţia Judiciară, UNJR a solicitat şi abrogarea art. 45 alin. (7) din Legea 317/2004, care prevede că „Termenele stabilite de prezentul articol sunt prevăzute sub sancţiunea decaderii”.

„Acest text s-a omis a fi scos din lege în Parlament şi crează probleme pentru toate acţiunile disciplinare. Faptul că inspectorii nu se încadrează în termenele prevăzute de lege pentru verificarea prealabilă nu poate avea că sancţiune decăderea! E ca şi cum ai decădea un judecător din termenul de motivare a unei hotărâri”, a spus UNJR în punctul de vedere trimis Guvernului.

 UNJR rămâne ferm dedicată tuturor eforturilor şi acţiunilor pentru consolidarea statului judecătorilor.

„În acest sens, UNJR constată cu satisfacţie că principiul separării carierelor, susţinut de UNJR, dar contestat acerb, inclusiv prin proteste stradale, în timpul dezbaterilor parlamentare din 2017-2018 de o parte a sistemului, este acum apărat tot prin proteste chiar de cei care iniţial s-au opus introducerii acestuia în lege. Ne aşteptăm că Guvernul să ţină cont de propunerile pe care atât UNJR, cât şi ceilalţi participanţi la dialog le-au făcut pentru îmbunătăţirea OUG 7/2019, precum şi să respecte principiile cooperării loiale şi transparenţei decizionale. UNJR rămâne în continuare fidelă principiului cooperării loiale între puteri, urmând ca şi pe viitor să contribuie prin poziţiile şi expertiza sa, în limitele permise de Constituţie, la îmbunătăţirea cadrului legislativ ce vizează organizarea justiţiei şi statutul judecătorilor”, mai arată Uniunea.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Dublă criză pe piața imobiliară. Deficitul scumpește locuințele
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Reguli ITP în România. Mașinile care NU mai au drept de circulație. Înmatricularea se suspendă automat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă