Siria denunţă poziţia lui Donald Trump privind Înălţimile Golan: „o violare flagrantă a dreptului internaţional”

Autorităţile siriene au denunţat, vineri, "o violare flagrantă a dreptului Internaţional" în cazul afirmaţiilor preşedintelui american Donald Trump referitoare la Înălţimile Golan.

22 mart. 2019, 10:08

Siria a respins, vineri, ca fiind „o violare flagrantă a dreptului internaţional” declaraţia preşedintelui american Donald Trump în favoarea unei recunoaşteri a suveranităţii Israelului pe Platoul Golan sirian ocupat.

„Poziţia americană privind Platoul Golan sirian reflectă cu certitudine sfidarea din partea Statelor Unite a legilor internaţionale şi violartea flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat o sursă din Ministerul de Externe sirian pentru agenţia de ştiri oficială siriană.

Guvernul sirian a condamnat, vineri, declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit căruia a venit vremea ca Statele Unite să recunoască suveranitatea israeliană în partea ocupată şi anexată de către Israel a Platoului Golan sirian, relatează Reuters.

Declaraţiile lui Donald Trump nu schimbă cu nimic ”realitatea că Platoul Golan va rămâne sirian”, subliniază această sursă, apreciind că ele reflectă o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Citeşte şi Donald Trump, anunţul care a provocat rumoare în întreaga lume

La Moscova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat, citată de agenţia rusă de presă RIA Novosti, a apreciat că orice schimbare a statutului Platoului Golan ar reprezenta o încălcare flagrantă a deciziilor ONU cu privire la această problemă. De asemenea, Iranul, marele aliat regional al regimului lui Bashar al-Assad, a denunţat drept ilegală şi inacceptabilă o recunoaştere a Washingtonului a unei suveranităţi israeliene în Golan.

Israelul, care a cucerit Platoul Golan în 1967, în Războiul de Şase Zile, l-a anexat în 1981, ceea ce Consiliul de Securitate al ONU a declarat nul şi neavenit.

Declaraţiile pe care locatarul Casei Albe le-a făcut joi constituie o cotitură diplomatică din partea americanilor şi o susţinere binevenită pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu aproape trei săptămâni înaintea alegerilor legislative, prevăzute la 9 aprilie, anunţate ca strânse, comentează Reuters.

Şeful Guvernului israelian exercită de mult timp presiuni asupra Statelor Unite să recunoască suveranitatea Israelului în Platoul Golan.