Legea Educaţiei se modifica din nou. EVALUAREA NAŢIONALĂ, scoasă de Ministerul Educaţiei. Din ce an nu se va mai susţine CAPACITATEA

Legea Educatiei ar putea suferi modificari majore. Intrucat invatamantul obligatoriu ar putea fi de 12 clase, din 2020 s-ar putea desfiinta Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Iulian Tudor
27 mart. 2019, 09:27
Legea Educaţiei se modifica din nou. EVALUAREA NAŢIONALĂ, scoasă de Ministerul Educaţiei. Din ce an nu se va mai susţine CAPACITATEA

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimei grupe de la gradinta (grupa mare-n.r.) si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi Veşti proaste pentru elevi, ministrul Educaţiei anunţă „vacanţe mai puţine”

Astfel, Ecaterina Andronescu ia in calcul o posibila desfiintare a Evaluarii Nationale la clasa VIII-a, ea precizand ca a lansat deja „dezbateri publice cu directorii scolilor”, ca sa vada daca acest examen „se mai justifica”.

Ecaterina Andronescu a declarat la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, din Camera Deputatilor, ca a lansat „dezbateri publice cu directorii scolilor” sa vada daca Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a „se mai justifica”, fiind considerata „o evaluare intermediara”.

Asta in conditiile in care, de anul viitor, invatamantul obligatoriu va fi extins cu inca trei ani, de la grupa mare pana la clasa a XII-a, a precizat ministrul Educatiei.

Andronescu a mai precizat ca modificarea duratei invatamantului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifica Legea Educatiei, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului.

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimelor doua grupe la gradinta – grupa mijlocie si grupa mare – si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu la Comisia din Camera Deputatilor.

„Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tara sa incercam sa vedem si care este perceptia. Pentru ca acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru incheierea gimnaziului si repartizarea elevilor in scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv in licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezinta sfarsitul invatamantului obligatoriu, cum era in legea 84, de exemplu. Daca invatamantul devine obligatoriu pe 12 clase se justifica evaluari intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii. Toate sunt care, fara indoiala, merita sa le discutam”, a mai spus Andronescu.

In prezent, invatamantul obligatoriu incepe la clasa pregatitoare si se incheie la clasa a X-a. Legea Educatiei in forma sa initiala prevedea insa trecerea clasei a X-a la gimnaziu si un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici pana acum.

Reamintim ca in urma cu putin timp Ecaterina Andronescu declara ca ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treapta, la trecerea in liceu din clasa a X-a in clasa a XI-a.

Proiectul de lege la care face trimitere ministrul a fost initiat de un grup de 19 parlamentari UDMR in frunte cu Szabo Odon si sapte parlamentari PSD.

Documentul prevede cresterea duratei invatamantului obligatoriu in felul urmator:

pana in 2020 – grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a – 14 ani in total

pana in 2023 – grupa mijlocie – 15 ani in total

pana in 2030 – grupa mica – 16 ani de invatamant obligatoriu.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat (camera decizionala) anul trecut, pe 7 mai (cu 76 de voturi pentru si 27 impotriva). Presedintele Romaniei l-a contestat la Curtea Constitutionala pe 7 iunie, pe motive de tehnica legislativ.

Judecatorii CCR au admis sesizarea si au declarat actul neconstitutional, pe motiv ca fusese adoptat in aceeasi zi cu alte doua modificari ale aceleiasi legi si ca nu fusesera corelate intre ele aceste modificari (obiectii ridicate de Presedintele Romaniei). Intoarsa automat la reexaminare in toamna, legea a fost votata pe 12 decembrie de Camera. Pe 4 martie a ajuns pe ordinea de zi-vot final la Senat.

DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Drumul din România pe care îl așteptau milioane de bucureșteni. De 5 ani de zile se lucra pentru ocolirea acestui oraș. O poți face acum complet pe autostradă
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Blocaj în sistemul de pensii. Plățile pe luna iulie, în pericol
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ion Cernea, soțul Irinei Loghin, a fost înmormântat cu onoruri militare. Copiii Ciprian și Irinuca și-au plâns tătăl și și-au consolat mama
MediaFlux
Pericol major privind plata pensiilor din iulie! Angajații Caselor de Pensii din România au început protestele
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc