Olanda vrea să se întoarcă la gulden, fosta monedă naţională înainte de adoptarea euro

Olanda este pregătită să abandoneze planurile privind crearea unui buget comun al zonei euro, dacă acest instrument susţinut de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu îndeplineşte cererile Guvernului olandez, a declarat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, pentru Financial Times.
Iulian Tudor
08 apr. 2019, 13:44
Olanda vrea să se întoarcă la gulden, fosta monedă naţională înainte de adoptarea euro

Potrivit lui Wopke Hoekstra, Guvernul olandez va participa la bugetul zonei euro, ale cărui detalii urmează să fie finalizate în luna iunie, doar dacă acesta îndeplineşte condiţiile sale stricte, inclusiv un drept de veto al capitalelor asupra deciziilor privind cheltuielile.

„Acest subiect este foarte sensibil pentru noi pentru a ne alătura acestui proiect, care ar trebui să îndeplinească cerinţele şi dorinţele noastre. Doar atunci va fi ceva la care am putea să ne alăturăm”, a spus Wopke Hoekstra.

Financial Times susţine că ministrul olandez de Finanţe a comunicat, în mod privat, Eurogrupului că Olanda este gata să lase celelalte 18 state din zona euro să meargă înainte cu planurile privind crearea unui buget comun al zonei euro. La rândul său, un diplomat a spus că celelalte state din zona euro sunt dispuse să lase Olanda să iasă din acest proiect în loc să saboteze întregul proiect.

Olanda a fost unul din cei mai vehemenţi critici ai proiectului francez privind crearea unui buget comun al zonei euro. Atât ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra cât şi premierul olandez, Mark Rutte, susţin de multă vreme că guvernele din zona euro trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru afacerilor lor economice, în loc să se bazeze pe ajutorul contribuabililor din blocul comunitar.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au acum la dispoziţie două luni pentru a finaliza liniile principale ale bugetului, inclusiv priorităţile de cheltuieli, sursele şi venituri, şi cine va avea decizia controlul final asupra deciziilor sale.

La reuniunea care a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să îşi soluţioneze diferenţele cu privire la modul în care ar trebui constituit bugetul zonei euro. Olanda, Finlanda, Austria şi Irlanda se opun solicitărilor Franţei pentru un acord interguvernamental de înfiinţare a unui buget separat al celor 19 state membre ale zonei euro, apreciind că acesta ar trebui să fie păstrat în limitele legislaţiei UE.

„Nu văd de ce ar fi nevoie de un acord interguvernamental”, a spus Wopke Hoekstra. Acesta a spus că el sprijină un sistem în cadrul căruia Comisia Europeană şi şefii de guvern vor avea cuvântul final cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii.

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care este stabilit odată la şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar. Însă cele 19 state membre ale zonei euro vor să aibă un buget separat care să fie folosit ca un instrument fiscal care să intervină în economia zonei euro alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Animalul care are amprente aproape identice cu ale omului. Experții au probleme în a le diferenția
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins prea devreme. Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim
Playtech.ro
ȘOC! Babs și Ema Uta, show incendiar în ținute minuscule. Au înnebunit internetul cu dansurile lor
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi? Furtuna mătură România. Iată cum va fi vremea!
Adevarul
Soldații ruși au publicat o înregistrare în timp ce umilesc prizonieri ucraineni VIDEO
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Nativii striviți de necazuri. Vin zile cumplite
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în România. Pe ce dată încep
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Mărturiile dureroase ale italienilor care au asistat la moartea celor două tinere înghițite de viitură: „M-am apropiat de ea, ca să îi spun că sunt acolo, dar nu mi-a răspuns”
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu-ți reînnoiește permisul. Ce vedere trebuie să aibă șoferii
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Joe Biden îl numește pe Donald Trump ‘infractor condamnat’ după verdictul de vinovăție
MediaFlux
Exclusiv! Documentele oficiale de la vârful Nuscale care atestă că are în plan să construiască o centrala nucleară modulară la Bran
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'