Comisia Europeană lansează un instrument care combate frauda TVA şi reţelele suspecte

Comisia Europeană a anunţat lansarea instrumentului de analiză a reţelelor de tranzacţii (Transaction Network Analysis - TNA), care le va permite statelor membre să facă rapid schimb de date cu privire la TVA şi să prelucreze în comun aceste date, detectând astfel mai repede reţelele suspecte, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.
Filip Stan
16 mai 2019, 05:56
Comisia Europeană lansează un instrument care combate frauda TVA şi reţelele suspecte

Instrumentul, dezvoltat printr-o colaborare strânsă între statele membre şi Comisie, va permite o cooperare mult mai apropiată şi între experţii reţelei UE din domeniul antifraudă (Eurofisc) în ceea ce priveşte analizarea în comun a informaţiilor, astfel încât fraudele de tip „carusel” privind TVA să poată fi detectate şi interceptate cât mai rapid şi mai eficient posibil. TNA va stimula cooperarea şi schimbul de informaţii dintre autorităţile fiscale naţionale, permiţându-le funcţionarilor Eurofisc să verifice informaţiile în raport cu cazierele judiciare, bazele de date şi informaţiile deţinute de Europol şi OLAF, agenţia antifraudă a UE, şi să coordoneze anchete transfrontaliere, potrivit Agerpres.

Iniţiativa CE are loc în urma unor anchete recente din presă, care au scos din nou în evidenţă costurile uriaşe ale fraudei în domeniul TVA pentru finanţele publice, precum şi faptul că bandele infracţionale se îmbogăţesc pe seama contribuabililor oneşti, precizează CE. Lansarea instrumentului face parte din eforturile susţinute ale executivului comunitar de a institui un sistem de TVA modern şi invulnerabil la fraude.

„Frauda în domeniul TVA este una dintre marile probleme cu care se confruntă în prezent finanţele noastre publice, iar eradicarea sa ar trebui să fie o prioritate pentru guvernele din UE. Acest nou instrument va mări viteza cu care autorităţile pot descoperi activităţile suspecte şi acţiona în consecinţă. Progresele înregistrate nu înseamnă însă că este mai puţin necesar să se realizeze o reformă mai profundă şi mai radicală a sistemului de TVA al UE, astfel încât să se asigure ca acesta poate face faţă volumului mare de schimburi comerciale care au loc la nivel transfrontalier în spaţiul UE”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, potrivit Agerpres.

Dat fiind faptul că frauda în domeniul TVA se poate produce extrem de rapid, este cu atât mai important ca statele membre să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona cât mai prompt şi mai eficient posibil. Instrumentul TNA va permite accesul rapid şi uşor al autorităţilor fiscale la informaţii privind tranzacţiile transfrontaliere, permiţând astfel intervenţia rapidă în cazul în care se depistează o posibilă fraudă în materie de TVA.

Comisia a insistat, în mod constant, asupra reformei sistemului de TVA, pentru ca acesta să devină mai rezistent la fraude. S-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte noile norme convenite cu privire la TVA pentru vânzările online şi o serie de norme mai eficiente pentru schimbul de informaţii şi cooperarea dintre statele membre. Cu toate acestea, progresele sunt lente în ceea ce priveşte propunerile Comisiei de a institui cu titlu definitiv în UE un spaţiu al TVA favorabil întreprinderilor şi mai puţin vulnerabil la fraude, se arată în comunicatul executivului comunitar.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au crescut valoarea, potrivit BNR
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african