Preşedintele AEP, despre votul în străinătate: Avem soluţii pentru ca toţi să poată vota

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a declarat vineri că instituţia pe care o conduce va veni cu un set de propuneri pentru îmbunătăţirea organizării alegerilor în străinătate, astfel încât toţi cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor ţării să aibă posibilitatea să voteze la viitoarele scrutine.
Romania TV
07 iun. 2019, 11:13
Preşedintele AEP, despre votul în străinătate: Avem soluţii pentru ca toţi să poată vota

„O temă de actualitate pe care o avem este organizarea alegerilor în străinătate pentru cetăţenii români care se află în tranzit sau care locuiesc ca rezidenţi sau au domiciliul în străinătate. Avem soluţii, le vom pune pe hârtie în perioada următoare (…) şi vom încerca să asigurăm o prezenţă cât mai mare şi o facilitate astfel încât toţi cetăţenii care sunt la secţiile de votare din străinătate pentru alegeri care se desfăşoară pentru statul român să poate să voteze”, a declarat vineri Constantin-Florin Mituleţu-Buică, potrivit Agerpres.

Acesta a menţionat că AEP se va implica activ în creşterea prezenţei la vot, iar în acest scop va da dovadă de o mai mare transparenţă şi va organiza acţiuni de informare a cetăţenilor.

În context, preşedintele AEP a amintit că la alegerile europarlamentare din 2014 prezenţa românilor la vot a fost de aproape 33%, în timp ce la scrutinul din 26 mai 2019 s-a apropiat de 50%, aceasta fiind influenţată şi de referendumul consultativ pe tema Justiţiei iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Iulian Ivan a declarat că numărul secţiilor de votare din străinătate a crescut semnificativ la scrutinul pentru Parlamentul European din luna mai a.c. faţă de cel organizat anterior, de la 190 în 2014 la 441 în acest an, ceea ce a făcut posibil ca numărul celor care şi-au exprimat opţiunile electorale să crească de la 30.000 de alegători la aproape 380.000 de alegători în acest an.

Potrivit acestuia, din cele 441 de secţii de votare, 50 de secţii au fost înfiinţate ca urmare a petiţiilor sau solicitărilor înainte misiunilor diplomatice de către un număr semnificativ de cetăţeni români sau ca urmare a consultărilor iniţiate de misiuni cu reprezentanţii asociaţiilor de români din ţările cu comunităţi mari de români.

Cele mai multe secţii de votare au fost organizate în Italia – 76, Spania – 50, Republica Moldova – 36, Statele Unite – 31, Marea Britanie – 29, Germania – 25, Franţa – 17, Austria – 9 şi Belgia – 8.

„Ceea ce este important, pentru prima dată s-au organizat consultări cu comunităţile de români în vederea identificării soluţiilor optime privind numărul şi distribuirea geografică a secţiilor de votare (…) Trebuie avut în vedere faptul că, neexistând liste electorale permanente, este obligatorie înregistrarea olografă a alegătorilor în listele electorale suplimentare atât pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendum. Prin urmare, procesul de votare necesită un timp mai lung, deoarece alegătorii trebuie să fie înregistraţi separat în cele două liste suplimentare, ceea ce conduce la creşterea timpului de votare. Existenţa a trei buletine de vot (…) a făcut ca timpul petrecut în interiorul cabinei de vot, utilizând acest mecanism destul de greu, să fie undeva între trei şi şapte minute de alegător”, a spus Iulian Ivan.

Acesta a mai punctat că procesul de votare în România s-a desfăşurat între orele 7-21, dar în străinătate, având în vedere fusul orar al fiecărei ţări, a durat 33 de ore, acesta începând pe 25 mai a.c în Oakland şi încheindu-se pe 27 mai pe coasta de Vest a Statelor Unite.

„O altă precizare – toate secţiile de votare au avut dotările necesare astfel încât procesele electorale să se desfăşoare în condiţii normale şi să nu existe sincope. Au fost ştiri false, acele fake news care s-au propagat în perioada desfăşurării votării, în sensul că nu există ştampile destule, că s-au terminat buletinele de vot, lucru care a creat foarte multă agitaţie şi animozitate la nivelul persoanelor care aşteptau la rând la secţiile de votare. Într-adevăr, au fost secţii de votare la care la ora 21, când s-au închis, au fost multe persoane care nu au putut să voteze. Sunt în jur de 20 de secţii de votare în Europa (…) Susţin, aşa cum spunea şi preşedintele AEP, că este necesară o modificare legislativă, astfel încât procesul de votare să se desfăşoare nu doar la urnă, prin prezenţa fizică, ci şi prin alte metode alternative, cum ar fi votul anticipat, cum ar fi votul prin corespondenţă, de ce nu chiar şi votul electronic (…) De asemenea, dacă legiuitorul va permite, am putea elimina listele electorale suplimentare din secţiile de votare, având în vedere că folosim o tehnologie informatică care ne-ar putea ajuta. Alegătorul să semneze într-un dispozitiv, ca şi la paşapoarte, astfel încât informaţia să se ducă în sistemul electronic şi să fie imediat văzută (…) Toate acestea ar fi doar pentru a scurta timpii şi a da posibilitatea cât mai multor persoane se poată să voteze în termenul dat şi stabilit de lege”, a concluzionat reprezentantul MAE.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Iulia Vântur a devenit „Lebăda Neagră“! Vedeta, complet transformată în România – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Venus intră în Gemeni pe 4 iulie. De vineri, de la ora 8 dimineața, noroc triplu pentru șase zodii, vine o perioadă de aur
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
Playtech.ro
Cu cât se vor scumpi înmormântările de la 1 august. Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de lei în plus
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Îl mai știi pe celebrul Arlechino din anii ’90? Cum arată acum Mihai Gruia Sandu și din ce își câștigă existența
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
S-a dat ordin de la Parchetul General. Decizie pentru Călin Georgescu. Judecătorii au aprobat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Cu ce să speli geamurile obligatoriu vara. Vor rămâne curate, indiferent de vremea de afară. Se aplică și termopanului, dacă respectați regula interior – exterior
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc