Viorica Dăncilă, contre cu un eurodeputat USR-PLUS în Parlamentul European

Europarlamentarul Dragoş Tudorache, membru al Alianței USR-PLUS, a susţinut marţi, în dezbaterea din Parlamentul European privind rezultatele preşedinţiei române a Consiliului UE, că guvernul român a fost mai preocupat de problemele cu justiţia ale liderilor săi decât de o preşedinţie ambiţioasă. El a mai adăugat că președinția României a fost salvată de funcţionarii şi diplomaţii români. În replică, Viorica Dăncilă a spus că preşedinţia română la Consiliul UE a fost condusă de Guvern, nu de funcţionari şi diplomaţi.
Iulian Tudor
16 iul. 2019, 16:11
Viorica Dăncilă, contre cu un eurodeputat USR-PLUS în Parlamentul European

Europarlamentarul român membru al partidului PLUS Dragoş Tudorache a susţinut marţi, în dezbaterea din Parlamentul European privind rezultatele preşedinţiei române a Consiliului UE, că guvernul român a fost mai preocupat de problemele cu justiţia ale liderilor săi decât de o preşedinţie ambiţioasă. El a invocat că nu s-a avansat în dosare precum cadrul financiar multianual al UE sau cel al migraţiei şi a cerut deblocarea numirii procurorului şef al Parchetului European.

„Prima preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene a fost una a contrastelor. La nivel tehnic, funcţionarii şi diplomaţii români au reuşit să finalizeze 90 de dosare legislative şi nonlegislative. De aceea vreau să îi felicit pe profesioniştii din spatele scenei, cei care primesc mult prea rar cuvântul Mulţumesc pentru munca depusă în aceste 6 luni”, a spus europarlamentarul PLUS.

”Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre eşalonul politic al acestei preşedinţii. Cu regret trebuie să spun că actualul guvern de la Bucureşti a fost mult prea preocupat de problemele cu justiţia ale liderilor săi, decât să asigure o preşedinţie ambiţioasă. Această lipsă de ambiţie politică a fost dublată şi de o retorică antieuropeană şi populistă din partea partidelor de guvernământ. Din fericire această retorică a fost drastic sancţionată de cetăţenii români la votul din 26 mai. România a dovedit că este mult mai mult decât politicienii care o reprezintă, România înseamnă în primul rând cetăţenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie europeană. Cu siguranţă ei meritau mai mult de la această oportunitate care vine o dată la 14 ani”, consideră Dragoş Tudorache.

„După această preşedinţie, Consiliul rămâne dator în planul politic pe mai multe dosare sensibile şi foarte importante pe care nu a reuşit să avanseze în ultimele luni, aş menţiona aici doar trei dintre acestea. În primul rând este nevoie de deblocarea discuţiilor privind cadrul multianual. Nu este acceptabil să repetăm greşeala de la cadrul financiar precedent, când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naţionale de parteneriat şi au afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru politica agricolă şi pentru o politică de coeziune care să asigure convergenţa reală între estul şi vestul continentului. Avem nevoie de mai multă Europă în sănătate şi educaţie, atât în ceea ce priveşte alocarea de fonduri cât şi pentru adoptare de standarde minime de calitate la nivel european”, a indicat europarlamentarul român, membru al grupului ”Renew Europe”.

”În al doilea rând este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului şef al Parchetului European. Blocajul a fost unul politic, iar deblocarea trebuie să fie tot un act de voinţă politică. Aştept de la preşedinţia finlandeză a Consiliului să vină cât mai repede la masa negocierilor cu parlamentul pentru a ajunge la un acord”, a continuat Tudorache.

”În al treilea rând avem nevoie să avansăm pe dosare legate de migraţie şi gestiunea frontierelor. Consiliul împreună cu noul parlament şi noua comisie trebuie să deschidă un dialog franc şi direct despre viitorul spaţiului Schengen, un viitor care să nu lase niciun stat membru în spate şi care să nu mai pună sub semnul întrebării practica tot mai răspândită a controalelor la frontierele interne”, a mai menţionat el la finalul intervenţiei.

Replica premierului Dăncilă

Preşedinţia română la Consiliul UE a fost condusă de Guvern, nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat acest mandat, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, marţi, la dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României a Consiliului UE, organizată în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în replică la criticile aduse de europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache.

„Nu funcţionarii şi diplomaţii României au făcut, au realizat Preşedinţia. Preşedinţia a fost condusă de Guvernul României. La fiecare reuniune, ministrul a prezidat lucrările, a fost o foarte bună cooperare pentru care i-am felicitat pe experţii noştri, pe toţi cei care s-au implicat, pe toţi cei care au acţionat cu adevărat pentru România, şi nu împotriva României. Cu câteva minute înainte mă întreba cineva: credeţi că eurodeputaţii români vor fi uniţi în a aduce un plus de imagine României? Şi atunci am spus: da! Acum plec dezamăgită, cu oameni ca dumneavoastră nu vom aduce un plus României. Lăsaţi să rezolvaţi problemele acasă, nu veniţi cu ele în Parlamentul European, pentru că aceste lucruri nu aduc un plus de imagine ţării noastre”, a replicat Viorica Dăncilă la criticile lui Dragoș Tudorache.

Premierul a punctat faptul că, în vreme ce mai mulţi eurodeputaţi din alte state membre au felicitat România, Dragoş Tudorache a adus critici.

„Mai mult, toată lumea a felicitat Preşedinţia României, au fost şi lucruri pe care unii dintre eurodeputaţi au crezut că le putem face mai bine, dar nu au criticat şi nu o să vedeţi aici, în Parlament, foarte mulţi eurodeputaţi care-şi critică ţara, dar dumneavoastră aţi făcut-o atunci când vicepreşedintele Comisiei Europene (Maros Sevcovic – n.r.) a spus: ‘România are un motiv de sărbătoare’. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că Uniunea Europeană, documentaţi-vă un pic înainte, nu are atribuţii pe Sănătate, Educaţie şi Cultură, vine cu proiecte, deci, aţi vorbit şi de trei elemente pe care nu le cunoaşteţi”, a mai declarat Dăncilă.

Ea a adăugat că, în opinia sa, eurodeputatul Dragoş Tudorache nu are cunoştinţă despre realizările Preşedinţiei române la Consiliul UE.

„Nu cunoaşteţi faptul că, pe timpul Preşedinţiei, o ţară nu poate interveni, trebuie să fie un facilitator de consens şi asta a făcut România. Şi m-aş fi bucurat dacă la acest proiect deosebit de important pentru ţara mea, acest proiect destul de important (…) pentru toţi cetăţenii europeni s-ar fi găsit consens, pentru că am găsit consensul la Comisia Europeană, am găsit consensul la Consiliul European, am găsit consens în rândul multor europarlamentari, am găsit consens la preşedintele Parlamentului European. Şi toţi am înţeles că UE este într-un moment de cotitură şi dacă nu vom acţiona uniţi, nu vom da un sens bun construcţiei europene. Şi am ascultat toate sfaturile şi împreună am realizat toate aceste lucruri. Eu cred că acestea trebuie să ne ghideze şi pe următoarea perioadă, să aducem plusvaloare. Cetăţenii nu au nevoie de scandal, cetăţenii au nevoie de lucruri care să-i ajute în viaţa de zi cu zi, de politici mai apropiate de ei, nu de lucruri pe care să le aducem în spaţiul public crezând că avem mai multă însemnătate din punct de vedere politic”, a susţinut Dăncilă.

Citește și: Viorica Dăncilă a prezentat în Parlamentul European bilanţul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Sala, aproape goală

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică