Patru persoane, reţinute pentru cămătărie şi şantaj la Mizil

Patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore într-un caz de cămătărie şi şantaj la Mizil, unde procurorii DIICOT au efectuat joi şapte percheziţii domiciliare.
Filip Stan
06 sept. 2019, 14:43
Patru persoane, reţinute pentru cămătărie şi şantaj la Mizil

Grupul infracţional cunoscut sub denumirea de „Clanul Ciufu” acţiona pe raza oraşului Mizil, potrivit DIICOT.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C. O., C. C.-C., F. F. şi C. C.-C., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj (…). Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, începând cu anul 2013, inculpaţii C. O., C. C.-C., F. F. au constituit şi condus un grup infracţional organizat profilat, în special, pe săvârşirea infracţiunii de camătă şi, în subsidiar, pe cea de şantaj”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă remis vineri.

Conform sursei citate, principala ţintă a grupului infracţional investigat o reprezintă oamenii de afaceri şi crescătorii de animale din zonă, la acordarea împrumuturilor avându-se în vedere faptul că în situaţia în care debitorii nu vor putea achita împrumutul şi camăta, vor fi forţaţi să vândă unele produse, utilaje sau animale, acesta fiind şi raţionamentul pentru care odată cu oferirea banilor cu titlu de împrumut, nu se percep garanţii în natură.

În funcţie de sumele de bani împrumutate, puterea financiară şi statutul celor care împrumutau banii, dobânda percepută era stabilită procentual, cu precădere între 15% şi 30%, aceasta fiind achitată lunar, de regulă în ultima săptămână a lunii, dar uneori şi la termene bine stabilite.

„În specificul modului de acţiune al grupului infracţional organizat s-a stabilit faptul că, în relaţia cu crescătorii de animale care le datorau sume de bani, pe fondul deţinerii unei ferme de animale, a unor terenuri agricole cultivate cu cereale necesare hrănirii acestora, precum şi a utilajelor destinate recoltării cerealelor, în situaţia în care debitorii nu puteau achita ratele lunare ori achiziţionau de la aceştia animale sau produse agricole, percepeau sume de bani care depăşeau cu mult valoarea de piaţă a bunului respectiv, urmărind menţinerea unei stări continue de îndatorare, termenele de plată stabilite fiind zilele unor sărbători ortodoxe importante (Paşte, Crăciun), dar şi unele manifestări culturale zonale, precum Bâlciul Sfântului Petru”, mai informează DIICOT.

Anchetatorii subliniază că deşi uneori între membrii grupului infracţional organizat au apărut divergenţe, aceştia şi-au oferit la nevoie sprijin reciproc. Astfel, în situaţia în care unul dintre membri era implicat în vreun conflict cu membrii altor familii rivale sau chiar cu alte persoane, precum şi în scopul exercitării de presiuni asupra debitorilor care nu achitau sumele de bani datorate, acesta era sprijinit necondiţionat de către toţi membrii grupului, fapt care a condus la crearea unei stări generale de temere, atât în rândul rivalilor, cât şi al propriilor debitori.

De asemenea, în situaţia cercetării unuia dintre membrii familiei de către organele judiciare, membrii grupului se alarmau reciproc şi se deplasau în zona instituţiei, pentru a crea o stare de presiune asupra autorităţilor, dar şi a celorlalte persoane implicate, cu scopul de a îngreuna tragerea lor la răspundere penală, precum şi pentru a genera o aşa-zisă stare de anarhie, în încercarea de a-şi arăta şi menţine supremaţia.

„La data de 28.06.2019, în jurul orelor 17,30, pe fondul unei stări majore de nemulţumire cauzată de nerestituirea unor sume importante de bani, datorate de către o persoană vătămată celor trei lideri ai grupului infracţional organizat şi totodată în urma exercitării mai multor acte de presiune psihică asupra victimei, prin efectuarea unor apeluri telefonice, în mod repetat, precum şi mesaje verbale transmise prin diverşi intermediari, inculpatul C. O. împreună cu un alt suspect s-au întâlnit în faţa unei agenţii a unui operator de telefonie, amplasată în centrul oraşului Mizil”, precizează DIICOT.

Cu această ocazie, spun anchetatorii, inculpatul C. O. i-a aplicat persoanei vătămate, debitorul său, mai multe lovituri cu pumnii, reproşându-i nerestituirea sumelor de bani datorate, fapt care a determinat intervenţia organelor de poliţie din structurile de ordine publică, ce au condus ambele persoane la sediul Poliţiei Oraşului Mizil.

Concomitent acestui eveniment, majoritatea membrilor grupului infracţional organizat s-au alarmat telefonic şi s-au deplasat la sediul Poliţiei Oraşului Mizil pentru a-l susţine pe inculpatul C. O., dar şi pentru a-i crea o stare de temere victimei, în vederea achitării datoriilor şi pentru a renunţa la formularea plângerii penale.

„Coeziunea grupului infracţional a rezultat şi din activităţile desfăşurate de către membrii acestuia în momentele imediat ulterioare conflictului fizic menţionat, respectiv ascunderea sau înlesnirea plecării din localitate a membrilor care au participat efectiv la incident, în vederea îngreunării tragerii lor la răspundere penală, mutarea sumelor de bani şi a bijuteriilor de la locaţiile care ar fi putut fi vizate de eventuale percheziţii domiciliare ori contactarea unor persoane care ar fi putut sprijini ulterior membrii grupării”, mai anunţă DIICOT.

În ceea ce priveşte activitatea de camătă desfăşurată de către membrii grupului infracţional organizat, anchetatorii au stabilit faptul că, după acordarea împrumuturilor, evidenţele privind datele scadente ale dobânzilor erau ţinute, de regulă, de către inculpata C. C.-C. şi suspecta F. E., care ulterior contactau debitorii în situaţia în care aceştia întârziau cu plata datoriilor. În cazul în care persoanele împrumutate întârziau în continuare în efectuarea plăţilor, li se adresau ameninţări, fiind puse în legătură telefonică cu liderii grupării, care exercitau acţiuni de intimidare.

Dobânzile obţinute de către membrii grupului urmare a împrumuturilor acordate persoanelor vătămate sunt în sumă de 1.451.900 lei, 39.700 euro şi 1.000 lire sterline (sume provizorii).

Vineri inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Prahova – Serviciul de Investigaţii Criminale.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin