DUBLAREA ALOCAŢIILOR, votată în Comisia de Muncă. Reacţie furibundă a ministrului de Finanţe

Cuantumul alocaţiilor pentru copii urmează să fie dublat, ajungând la 300 de lei, conform unui amendament adoptat, marţi, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor. De asemenea, în baza amendamentului propus de către Adrian Solomon (PSD), alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei.

17 dec. 2019, 15:35
DUBLAREA ALOCAŢIILOR, votată în Comisia de Muncă. Reacţie furibundă a ministrului de Finanţe

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a adoptat amendamentul depus de PSD privitor la dublarea alocațiilor copiilor. Astfel, alocațiile cresc la 300 de leiși la 600 de lei pentru copiii cu handicap, de asemenea, copiii până în 2 ani vor avea 300 de lei alocație. Ulterior, acest amendament va intra la vot în Camera Deputaților.

Cei de la PNL și USR s-au opus amendamentului susținând că ar fi un impact bugetar de 2 miliarde de lei și bugetul nu-l poate suporta.

Pensiile speciale, abrogate de Comisia de muncă din Camera Deputaţilor. Magistraţii îşi pierd privilegiile

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că impactul bugetar al reducerii TVA de la 19 la 16% ar fi de 11,8 miliarde de lei, iar dublarea cuantumului alocațiilor pentru copii de la 300 la 600 de lei ar aduce costuri suplimentare pentru stat de 6 miliarde de lei. „Deficitul bugetar s-ar duce la 5% din PIB”, a declarat Cîțu, marți, la Digi24.

Florin Cîțu a spus că și în cazul în care măsurile cu impact bugetar adoptate astăzi în comisiile Camerei Deputaților nu vor trece de votul plenului vor exista consecințe negative, precum creșterea costurilor finanțării statului român.

„Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este văzut pe piețele internaționale (…) Politicienii români trebuie să înțeleagă că nu fac rău PNL sau ministrului Cîțu, ci românilor. Piețele nu așteaptă până la votul din plen. Cred că în zilele următoare vor fi presiuni pe cursul de schimb. Este o ambiție copilărească, ca să nu spun prostească a unor politicieni”, a declarat Florin Cîțu.