Tradiţii de Crăciun care te pot băga în sperieţi

De Crăciun nu umblă numai Moș Crăciun care aduce daruri copiilor cuminți, ci și niscaiva spirite malefice, avertizează The Guardian.

RomaniaTV.net
25 dec. 2019, 11:10
Tradiţii de Crăciun care te pot băga în sperieţi

Krampus, Frau Perchta, Mari Lwyd, Gryla, Hans Trapp, Kallikantzarii și Père Fouettard sunt doar câteva exemple de asemenea spirite malefice. Fiecare vine cu povestea și obiceiurile lui.

Krampus este un demon cu coarne şi limbă lungă care îi vizitează pe copiii din Austria, Slovenia, Croaţia şi din Italia atunci când nu sunt cuminţi. Krampus târăşte câteva lanţuri după el, poartă o nuia din mesteacăn cu care biciuieşte copiii răi şi are un sac în care îi pune pe copii obraznici. Este drept, Krampus își începe misiunea la începutul lunii decembrie, în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae.

Frau Perchta este o vrăjitoare care ține socoteala copiilor obraznici din Austria şi din regiunea Bavaria (Germania). Legenda spune că obișnuiește să le taie burțile copiilor răi şi să le umple cadavrele cu paie. Vrăjitoarea apare în unele povești sub înfățișarea unui Moș Crăciun care aduce în loc de cadouri, cărbune.

La rândul ei, Mari Lwyd îi vizitează de Revelion pe copii din Țara Galilor. Este o creatură cu craniu de cal, ce poartă o mantie lungă, roşie, are o gura întunecată şi poate, pe bună dreptate, îngrozi orice copil.

Gryla este o altă creatură înspăimântătoare uriașă, care trăieşte într-o peşteră. În perioada Crăciunului pleacă la vânătoare de copii prin Islanda. Îi răpește pe micuți, îi duce în peșteră și îi gătește într-un ceaun uriaș. Uneori, Gryla este însoțit de o pisică uriașă, Yule, care se plimbă prin oraş pândind prin ferestrele de la dormitoarele copiilor. Singura modalitate prin care te poți pune la adăpost este să îi arăţi că ai primit de Crăciun haine noi. Hainele noi înseamnă că ai fost un copil cuminte în anul respectiv.

Hans Trapp provine din regiunile Alsacia şi Lorena (Franța). Legenda spune că Hans Trapp a fost în realitate un bărbat renumit pentru lăcomia şi pentru lipsa lui de scrupule. Şi-a vândut sufletul diavolului pentru a deveni bogat, motiv pentru care a fost excomunicat din Biserica Catolică. Apoi a început să călătorească deghizat în sperietoare. A ademenit un băieţel păstor pe care a vrut să îl mânânce pentru a se răzbuna pe oameni. Numai că înainte ca Hans Trapp să-l poată mânca pe băiețel, Dumnezeu l-a lovit cu un fulger. Hans Trapp a murit, dar se întoarce în fiecare an de Crăciun, pentru a căuta copii mici şi fragezi.

Kallikantzarii îi sperie pe copiii din Grecia, Bulgaria, Serbia şi Turcia. De fapt aceștia sunt spiriduși care în restul anului stau ascunși sub pământ, încercând să provoace sfârşitul omenirii. În Ajunul Crăciunului, spiridușii ies în lume pentru a face răutăţi. Se spune despre ei că ar avea blană neagră și coarne.

În sfârșit,Père Fouettard era măcelar rău care, împreună cu soţia lui au răpit, jefuit şi ucis copii bogaţi, pe care i-au ascuns în butoaie de lemn. Sfântul Nicolae a descoperit crima şi i-a readus la viaţă pe copii. Drept pedeapsă, Sfântul Nicolae l-a obligat pe Père Fouettard să fie servitor pentru totdeauna şi să se ocupe numai de copiii neascultători. De Père Fouettard se tem copiii din Franţa, din Belgia şi din Elveţia.

 

Citește și

 

20 de curiozitati despre Craciun. In ce tara a fost interzis Craciunul si care au fost mancarurile traditionale in diferite tari