Sondaj CURS. Încrederea românilor în principalii actori politici: Iohannis conduce cu 54%. Podiumul este completat de Orban şi Firea

Un sondaj CURS de tip omnibus a măsurat încrederea românilor în principalii actori politici. Premierul Ludovic Orban a ajuns pe locul doi în topul încrederii, după preşedintele Iohannis.

RomaniaTV.net
30 dec. 2019, 12:59
Sondaj CURS. Încrederea românilor în principalii actori politici: Iohannis conduce cu 54%. Podiumul este completat de Orban şi Firea

Conform sondajului, topul încrederii este condus de președintele Klaus Iohannis cu 54% grad de încredere. Pe locul 2, la egalitate, îi regăsim pe Ludovic Orban și Gabriela Firea, amândoi cu 47%.

Pe locul trei este liderul USR, Dan Barna, cu 35%, iar pe locul patru este liderul Pro România, Victor Ponta, cu 30%. De asemenea, în top cinci intră și liderul PLUS, Dacian Cioloș, cu 29%.

O creștere spectuaculoasă înregistrează și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, cel care are 25%, același grad de încredere având și fostul președinte Traian Băsescu.

Preferințele românilor pentru monarhie și rege

Conform sondajului, majoritatea populației nu-și mai dorește revenirea la monarhie. Conform sondajului CURS, 47% dintre repondenți s-ar opune unui referendum de modificare a Constituției, în așa fel încât să se revină la monarhie. Totodată, 37% dintre repondenți s-au exprimat în favoarea revenirii la monarhie.

De asemenea, 41% dintre repondenți consideră că o Românie condusă de un rege ar fi un lucru rău, în timp ce 35% consideră că ar fi un lucru bun.

Sondajul CURS de tip omnibus a fost realizat în perioada 12-17 decembrie 2019, pe un eșantion de 1067 de repondenți, cu vârsta de peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor a fost față în față, la domiciliul repondenților, iar eroarea maxim tolerată este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.