Pe urmele unei revoluții în medicină

Designul industrial a declanșat mai multe revoluții în domeniul IT și, datorită acestuia, aproape toți folosim astăzi smartphone-uri. Aceleași principii și același mod inovator de gândire ar putea declanșa o revoluție similară în industria medicală.
Filip Stan
23 nov. 2020, 16:43
Pe urmele unei revoluții în medicină
Pe urmele unei revoluții în medicină

• Cine va folosi produsul?
• Produsul și componentele sale pot îndeplini și scopul altor produse?
• Poate fi simplificată sau complet automatizată funcționarea sa – sau o parte din aceasta?
• Cum pot împiedica utilizatorul să greșească?

Răspunsurile la aceste întrebări necesită o privire mai profundă asupra procesului de desfășurare a unei activități date. Această abordare a proiectelor ajută utilizatorii obișnuiți să primească dispozitive funcționale și ușor de utilizat. Astăzi, acestea oferă funcții din ce în ce mai avansate, care, până de curând, erau disponibile doar specialiștilor calificați.

Pe urmele unei revoluții în medicină. Proiecte utilitare renumite

Un design excepțional și util va cuceri cu siguranță piața și va obține recunoștință pentru o lungă perioadă de timp. Printre dispozitivele de uz zilnic care au obținut acest succes se numără:

● iPhone – abandonarea tastaturii fizice în favoarea unui ecran tactil de dimensiuni mai mari a schimbat fundamental modul de funcționare al dispozitivului. Această inovație-cheie a declanșat o serie de alte decizii de design și a contribuit la crearea industriei moderne de smartphone-uri.

● Aspirator Dyson Cyclone – primul aspirator de uz casnic fără sac, creat în anii 1970 de designerul britanic James Dyson. Astăzi, numărul aspiratoarelor cu sac este în continuă descreștere, aproape fiecare marcă de aspiratoare oferind acum modele fără sac.

● Mini Cooper – această mașină mică a creat practic segmentul modern „hatchback” și a devenit exemplul suprem al unei mașini de familie compacte. Toate acestea datorită unei structuri mici, care poate transporta confortabil 4 persoane, cu bagaje rezonabile. Acest model de mașină a devenit o forță motrice extrem de convenabilă pentru milioane de familii.

Prin ce se caracterizează un design bun în sectorul medical?

Una dintre legendele secolului al XX-lea în ceea ce privește designul – și inspirația din spatele studioului de design Apple – este Dieter Rams. El a dezvoltat faimoasele 10 principii ale unui bun design utilitar. Paul Greenhalgh, Team Design Director, a analizat aceste 10 principii în contextul dispozitivelor medicale:

1) Un design bun este inovator – însă augmentarea tehnologiei într-un produs nu ar trebui să fie o inovație în sine. Acest lucru este valabil mai ales pentru o industrie care evită riscurile cu orice preț.

2) Un design bun este util – dispozitivele medicale au o sarcină foarte importantă. Acestea nu sunt obiecte decorative. Rolul lor ar trebui să se focalizeze asupra efectuării cu succes a activităților medicale.

3) Un design bun este estetic – designul dispozitivelor, dacă este posibil, ar trebui să îmbunătățească starea de spirit a pacientului, astfel încât acesta să se simtă cât mai relaxat în incinta medicală în care se află.

4) Un design bun este ușor de înțeles – produsul trebuie să fie ușor de înțeles, de învățat și de utilizat. Funcționalitățile sale ar trebui să fie ușor de interpretat. Acest aspect ar trebui să țină seama și de starea de sănătate posibilă a utilizatorului.

5) Un design bun este discret – dispozitivul ar trebui să se combine în mod natural cu mediul utilizatorului și să se adapteze stilului său de viață de zi cu zi.

6) Un design bun este onest – echipamentele cabinetelor medicale ar trebui să aibă capacități foarte atent definite. În acest caz, echipamentul nu poate promite mai mult decât poate oferi.

7) Un design bun durează mult în timp – certificarea este valabilă pentru o perioadă lungă de timp.

8) Un design bun este realizat până la ultimul detaliu – echipamentul medical începe și se termină cu utilizatorul său. Designul ar trebui să elimine toate interacțiunile inutile și acțiunile suplimentare din partea utilizatorului, precum și utilizarea abuzivă.

9) Un design bun este cât mai ecologic – datorită procesului de reciclare dificil sau imposibil în medicină.

10) Un design bun este cât se poate de simplu – acest lucru înseamnă, mai presus de toate, simplitate și eleganță. Toate elementele redundante și distractive ar trebui eliminate.

Tendințe în domeniul medical

Directorul echipei Mindful Design, Chris Ross, indică următoarele tendințe pe piața medicală, în următorii ani:

● Schimbul de date – trăim într-o epocă în care dispozitivele noastre personale colectează și trimit în mod obișnuit o mulțime de informații. Datorită tehnologiei IT, dispozitivele medicale le pot trimite informații de la distanță medicilor sau invers. Testele medicale pot fi, de asemenea, efectuate mai rapid, ceea ce înseamnă că pacienții își primesc rezultatele într-un timp mai scurt.

● Pacientul pe primul loc – tehnologia poate reduce vizitele pacienților la spitale și le poate oferi instrucțiuni actualizate pe baza rezultatelor actuale ale terapiei la domiciliu.

● Aspectul elegant – deși aceasta nu este principala caracteristică a dispozitivelor medicale, producătorii găsesc metode pentru a satisface așteptările utilizatorilor obișnuiți cu cele mai noi smartphone-uri și computere. Ca urmare, dispozitivele medicale devin și ele mai mici și mai ușor de utilizat.

Proiecte revoluționare în industria medicală

Ultimii ani au adus o serie de produse revoluționare, care schimbă modul de diagnosticare a pacienților și funcționarea zilnică a personalului medical. Cele mai interesante proiecte includ:

• Electrocardiograma în Apple Watch – datorită senzorilor din carcasa a patru generații de ceasuri Apple, a devenit posibil să se efectueze teste periodice ECG în orice moment și într-o formă convenabilă pentru pacient. Rezultatele RMN pot fi trimise medicului în mod continuu, astfel încât să poată fi luate măsuri imediate în cazul modificărilor.

Autoclava Enbio S – câștigătoarea prestigiosului Red Dot Design Award, autoclava Enbio asigură sterilizarea completă a instrumentelor medicale, într-un dispozitiv compact și ușor de utilizat. Procesul de sterilizare a acestor dispozitive poate fi scurtat chiar și la 7 minute, oferindu-le medicilor acces constant la instrumente sterile.

• Abbott FreeStyle Libre – Dispozitivele revoluționare de monitorizare a glicemiei elimină necesitatea înțepării pielii și prelevării probelor de sânge. Senzorul dispozitivului este atât de sensibil încât testele pot fi efectuate chiar și prin straturi subțiri de îmbrăcăminte.

Toate aceste proiecte și dispozitive ne schimbă viața în bine, în fiecare zi. Datorită lor, pacienții se pot monitoriza singuri. Medicii au acces la o gamă largă de informații, care le permite să ia decizii corecte. Cabinetele medicale și camerele de tratament își pot steriliza cu ușurință instrumentele, ceea ce este deosebit de important, cu atât mai mult în timpul pandemiei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele