Străbat două judeţe şi peste 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Microbuzul şcolar, un vis. „Ne aşteptâm unul pe altul”

Mai mulţi elevi dintr-un sat izolat din Iaşi merg zilnic peste 10 kilometri pentru a învăţa şi a termina cele opt clase. Cei 12 elevi copii se trezesc cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală înainte de sunarea clopoţelului, dar şi pentru a nu fi atacaţi de animalele fără stăpân din pădurea pe care trebuie să o traverseze. Micuţii merg în grup prin beznă, folosind lanterna telefoanelor mobile pentru a putea vedea pe unde merg.
Romania TV
23 ian. 2020, 09:26
Străbat două judeţe şi peste 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Microbuzul şcolar, un vis.

Elevii din satul Poiana cu Cetate trec zilnic din judeţul Iaşi în judeţul Vaslui pentru a putea să termine opt clase. Localitatea este situată la graniţa dintre cele două judeţe, iar situaţia este la fel de ani de zile deoarece cea mai apropiată şcoală se află în judeţul Vaslui.

Cei mici se trezesc în fiecare dimineaţa la ora 6 pentru că drumul până la şcoală trece printr-o pădure. Copiii se aşteaptă unul pe altul pentru a putea merge în grup şi apăra de animalele fără stăpân. 

Reprezentanţii Primăriei din care face parte satul Poiana cu Cetate susţin faptul că de vină sunt părinţii, care nu le-au solicitat microbuz. Primarul satului este în funcţie de 20 de ani. 

Copiii merg prin pădure pentru a ajunge la şcoală. „Este foarte greu”

Dintre toţi elevii, cel mai mult merge pe jos Alexandra Ioana Bălteanu. Minora stă la capătul satului şi merge zilnic pe jos în jur de 12 kilometri pentru a putea ajunge la şcoală. „Este foarte greu, şase kilometri de mers pe jos este, nu ştiu, foarte greu. Eu stau tocmai în deal, lângă pădure, sus. Sunt îmbrăcată foarte gros, dar tot frig îmi este. Nu este posibilitatea să mergem la altă şcoală, aşa că suntem nevoiţi să mergem aici” , povesteşte fata.

Mai aproape de ieşirea din stat stă un alt minor, Alexandru Alexa. La ora 06, pe un frig îngrozitor băiatul pleacă de acasă pentru a se întâlni cu restul colegilor.  „Este foarte greu să faci navetă. Când e mare zăpada, te uzi, îţi îngheaţă picioarele. Când plouă, te uzi tot. Cărţile la fel. Răceşti. Nasoală treabă! Mă trezesc la ora 6 şi la 6 şi jumătate ne vedem cu toţii la un băiat. Umblăm aşa, în grupuri, cum ar veni. Noi cum suntem mai mari pe cei mai mititei îi lăsăm în paza noastră, ca să meargă cu noi”, ne-a spus copilul. Acesta este în clasa a VIII-a şi spune că după ce termină ciclul gimnazial vrea să mergă la o şcoală profesională din Iaşi, unde să îşi caute un cămin. „Aş vrea să fie altfel, dar de unde posibilitate? Aş vrea să ne pună microbuz, să ne pună nişte becuri pe aici. Adică nu putem să venim în fiecare zi cu telefonul ca să…(n.r. facă lumină pe drum) la şcoală nu ne lasă cu el”, a mai spus copilul.

Părinţii se tem de situaţie, care durează de ani de zile

Părinţii minorilor se tem de situaţia microbuzului şcolar, aceştia se simt neputincioşi, justificându-se că situaţia durează oricum de prea mult timp. „Se aşteaptă unul pe altul pentru că îs singurei şi se tem. De multe ori îmi spune, «nici nu mă mai duc mâine la şcoală, că uite ce vreme e». Microbuz şcolar la noi nu este, parcă e un sat părăsit, aşa”, spune mama unui copil.

Satul Poiana cu Cetate face parte din comuna Grajduri, condusă de acelaşi primar din anul 2000. Edilul susţine că sunt doar trei-patru copii care fac naveta doar „unu-doi kilometri” pentru a ajunge la şcoala din judeţul Vaslui. Însă, în realitate sunt 12 copii, iar distanţa exactă, conform Google Maps este de 4,4 kilometri.

„Este opţiunea părinţilor, în general se întâmplă aşa. De când sunt eu primar aici, copiii care termină şcoala la Poiana cu Cetate merg la gimnaziu în Protopopeşti. Al doilea microbuz este în conservare, acum e în revizie. Daca e nevoie să aducem copiii de la Poiana cu Cetata la Grajduri, ar trebui să înfiinţăm un post de sofer în organigrama. Microbuzul folosit acum, daca ar fi să meargă şi acolo, ar face mai mult timp şi nu ar ajunge in timp util cu toţi copiii la şcoală”, spune primarul.

Sursă: Adevărul

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Lovitură pentru românii care vor să cumpere locuință cu TVA de 9%: Guvernul impune avans de 20%
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african