Premierul Orban: „Nici nu vom discuta cu PSD după alegeri. Suntem deschişi la discuţii cu orice partid democratic, pro european, care doreşte dezvoltarea României”

Ludovic Orban a declarat joi, în cadrul unei emisiuni electorale, că PNL nici nu îşi pune problema unei colaborări la guvernare cu PSD, dar este deschis la discuţii cu partidele "democratice şi pro-europene" care vor trece pragul electoral.

03 dec. 2020, 21:55
Premierul Orban: „Nici nu vom discuta cu PSD după alegeri. Suntem deschişi la discuţii cu orice partid democratic, pro european, care doreşte dezvoltarea României”

Premierul Orban a participat joi la o emisiune electorală la Digi24, în cadrul căreia a prezentat mai multe puncte strategice din programul de guvernare al PNL. Prim-ministrul a îndemnat toţi românii să meargă la vot pe 6 decembrie şi a dat asigurări că toţi cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul electoral, indiferent dacă localităţile în care se află sunt în carantină.

„Exercitarea dreptului de vot trebuie sa fie neingradita si in zonele carantinate. Orice cetatean are dreptul sa mearga la vot fara declaratie. Sa nu se inteleaga ca cei care sunt carantinati pot sa meraga sa voteze, ei vor vota cu urna mobila. Fac o solicitare si se va deplasa urna mobila.”, a spus Orban.

Întrebat dacă acuzaţiile venite din partea PSD, conform cărora numărul de teste din ultimele săptămâni ar fi fost scăzut în mod deliberat, premierul Orban a declarat că numărul lunar de teste a crescut de la lună la lună.

„Ii sfatuiesc pe cei care lanseaza aceste petarde sa se uite la numarul de teste lunar. In iunie, cam 240.000-250.000 de teste, in septembrie peste 400.000, iar in luna noiembrie cel mai mare numar de teste. Noi am avut un sir de patru zile libere, asta le-a dat ocazia sa mai lanseze un fake news. In zilele libere se fac mai putine teste, pentru ca si personalul are nevoie de zile de odihna, iar numarul persoanelor abilitate sa faca aceste teste este limitat, chiar daca noi am crescut constant si numarul centrelor de testare.

Noi facem analiza numarului de cazuri atat de la o zi la alta, dar mai ales comparand ziua saptamanii actuale cu cea echivalenta a saptamanii trecute. Si calculam si pe cate 3 zile, dar in mare parte pe 7 zile, care cuprind si duminica.

In ziua de joi din saptamana precedenta avem un numar de 9.100 de teste pozitive, iar azi avem 7.600. Este clar ca suntem pe un trand descendent.”, a adăugat Ludovic Orban.

Referitor la măsura închiderii pieţelor din spaţii închise, premierul a argumentat că aceasta a fost o restricţie provizorie, iar din acest weekend acestea vor fi redeschise.

„Pe langa setul de masuri, am dispus un set suplimentar de restrictii, care nu i-au bucurat pe multi romani si ii inteleg, dar nu puteam sa stam cu mainile in san. Important este ca acestea au generat efect si oamenii trebuie sa inteleaga. Asta nu inseamna ca daca suntem pe un trend descendent trebuie sa lasam garda jos. Numarul de infectari a crescut la locurile de munca, dar nu din cauza activitatii, ci pentru ca iau masa impreuna.

Se redeschid pietele peste tot, cu unele masuri de protectie, care sunt valabile si in alte spatii de desfacere. Problema este ca in piete nu s-au respectat regulile.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Orban a vorbit despre relaţia cu Nicuşor Dan

„Ii respect optiunea lui Nicusor Dan si ii multumesc ca a ales sa spuna public. Noi avem o relatie foarte buna. Mie mi-e mult mai usor sa inteleg problemele Bucurestiului, iar Nicusor Dan stie ca daca noi vom continua, are garantia unui parteneriat cu guvernul. De exemplu, metroul este la guvern, tot ce tine de extinderea retelei de metrou se poate face doar in parteneriat cu guvernul.

De asemenea, autostrada de centura este vitala. Sscoaterea traficului de tranzit este esentiala, suntem singura capitala europeana care nu are o autostrada de centura. Romania este o poarta de intrare-iesire din Europa, iar tot acest trafic trebuie scos din Bucuresti. Centura actuala va deveni al treilea inel. De asemenea centura feroviara este foarte importanta. Nicusor Dan are in sensul asta un proiect foarte interesant, care sa permita reducerea aglomeratiei in trafic.

Vreau sa ajutam primaria in ce priveste consolidarea cladirilor cu risc seismic, asta trebuie sa fie un amplu program national.

Nicusor Dan a inteles intr-un timp foarte scurt ca putem colabora si ca putem gasi solutii.”, a afirmat premierul Orban.

Ludovic Orban a  prezentat ideile programului de guvernare al PNL, cu accent pe investiţiile în infrastructură

„Programul de guvernare este un plan de dezvoltare a Romaniei, la care au lucrat peste 370 de specialisti, carora le multumesc. Am identificat sursele de finantare si putem sa demaram proiectele in cel mai scurt timp. Este vorba in primul rand de proiecte de investitii in infrastructura.

Maine vom semna contractul pentru reconstructia podului de la Gradistea. Transportul feroviar a fost mult timp Cenusareasa in Romania si este timpul sa ii acordam atentia pe care i-o acorda toate tarile europene. La fel si transportul fluvial pe Dunare, pentru a creste atractivitatea Portului Constanta si a mari volumul de marfa care va fi tranzitat. Judetele din sudul tarii sunt afectate de faptul ca noi am neglijat acest transport fluvial.

Investitii in sanatate. 6 ani de zile PSD nu a fost in stare sa semneze documentatia pentru cele trei spitale regionale, Iasi, Cluj si Craiova. A trebuit sa venim noi la guvernare ca sa finalizam documentatia. Avem un plan de modernizare a spitalelor oncologice, pentru a putea prelungi viata oamenilor.

Omul mai bine nu ajunge la spital, asa ca ne-am gandit la o retea bine pusa la punct de medici de familie, care sa fie bine platiti si sa aiba dotari. Noi am solicitat foinantarea pentru dotarea a 1.400 de cabinete de medici de familie, astfel incat sa ajunga in spital doar cei care au nevoie.

Ne propunem foarte clar inceperea exploatarii gazelor naturale din Marea Neagra. Transgaz a finalizat gazoductul BRUA. Sustinem extinderea magistralelor de gaz natural. Romania e pe locul 2 sau 3 din punct de vedere al zacamintelor da gaz natural din Europa, dar avem doar 35% din consumatori conectati la reteaua de gaz natural. Am alocat peste 1 miliard de euro pentru a finanta investitiile comunitatilor locale pentru conectarea la retelele de gaz natural.

Pentru ca PSD sa ramana in afara guvernarii este nevoie ca fiecare om bun sa vina la vot.

Noi nici nu vom discuta cu PSD dupa alegeri. Suntem deschisi la discutii cu orice partid democratic, pro european, care sa doreasca dezvoltarea Romaniei.”, a încheiat Ludovic Orban.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Preşedintele foloseşte vaccinul anti-covid ca să convingă lumea să voteze PNL