Nicolae Ciucă a preluat mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban

Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, a preluat marţi dimineaţă mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban.
Alina Andrei
08 dec. 2020, 10:25
Nicolae Ciucă a preluat mandatul de prim-ministru interimar după demisia lui Ludovic Orban

Generalul Ionel Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, şi-a preluat mandatul de prim-ministru interimar, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat în funcţie ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României.

În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

 

Cine este Nicolae Ciucă, premierul interimar propus în locul lui Ludovic Orban

Nicolae Ciucă este ministrul Apărării în Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban. În vârstă de 52 ani, Nicolae Ciucă este militar de carieră şi a fost șef al Statului Major al Armatei.

În octombrie 2019, Nicolae Ciucă a fost propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban. A fost șef al Statului Major al Armatei.ni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial, conform Hotnews.

Nicolae Ciucă a fost şeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. În decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Prelungirea mandatului a dat naştere un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și  ministru al Apărării de la acea vreme, Gabriel Leș.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă e singurul militar care a condus o misiune de luptă

Ciucă face parte din ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații. Nicolae Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Batalia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial, notează sursa citată.

Cine este Nicolae Ciucă. Misiunile din afara ţării la care a participat

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Averea lui Nicolae Ciucă
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, deţine, conform declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului, un teren extravilan de 2.829 de metri pătraţi cumpărat în 2005 şi un teren construibil de 598 de metri pătraţi, cumpărat în 2015, ambele deţinute în coproprietate cu soţia sa.

De asemenea, ministrul Apărării mai deţine, în coproprietate cu soţia, o casă cu suprafaţa de 232 metri pătraţi cumpărată în anul 2017 şi deţine o Toyota Corolla, fabricată în 2006.

Nicolae Ciucă are împrumuturi însumate de 380.000 de lei, de la Banca Transilvania, cu data scadenţei în 2021.

Ciucă a încasat de la Ministerul Apărării Naţionale, în 2018, un salariu de 195.581 de lei, în timp ce soţia sa a încasat, tot ca angajat al MApN, 50.602 lei, în ultimul an încheiat. Ciucă a mai câştigat în 2018, din activităţi didactice, suma de 3.288 de lei.

 

Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier: Am încercat să-mi fac datoria

Ludovic Orban a demisionat din funcţia de prim-ministru

Ludovic Orban și-a anunțat, luni seara, demisia din funcția de premier, însă a precizat că și-a făcut datoria și că pleacă cu conștiința împăcată.

„Am luat decizia ca astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voința cetățenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. (…) Îmi închei mandatul de premier după un an şi o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent. Am încercat să-mi fac datoria faţă de România şi plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil – atât eu, cât şi colegii mei din echipa guvernamentală – am făcut.”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voinţa românilor care-şi doresc modernizarea şi dezvoltarea României.

„România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care îşi doresc modernizarea României, dezvoltarea României şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar, că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor, cu adevărat, să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție şi, de asemenea, să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a mai spus Orban.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum obții cea mai suculentă friptură. Evită greșelile obișnuite care strică totul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Plantele care tin capusele la distanta. E bine sa le ai in curte sau gradina
MediaFlux
Modificare importantă pentru clienții companiei Electrica și Engie. Intră în vigoare în luna mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania