Mohammad Rasoulof este unul dintre cineaştii iranieni proeminenţi, însă niciunul dintre filmele lui nu a fost proiectat în Iran, unde opera sa este interzisă. În 2011, anul în care a primit două premii la Cannes cu „Goodbye”, Rasoulof a fost condamnat împreună cu regizorul Jafar Panahi la 6 ani de închisoare şi au primit o interdicţie de 20 de ani de a mai face filme după ce au fost acuzaţi că fac propagandă anti-regim.
Sentinţa lui a fost apoi suspendată şi el a fost eliberat pe cauţiune. În 2017, autorităţile iraniene i-au confiscat paşaportul lui Rasoulof la întoarcerea de la Telluride Film Festival unde fusese proiectat filmul său „A Man of Integrity”, despre corupţia şi nedreptăţile din Iran. Filmul a fost înainte de asta premiat la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Regizorul a fost plasat în arest la domiciliu sub acuzaţia de „propagandă împotriva regimului” şi „punere în pericol a securităţii naţionale”.
Citește și Cristi Puiu, cel mai bun regizor la secţiunea „Encounters” de la Berlinala 2020
Înainte de Berlinala de anul acesta, el a declarat pentru Variety că apelul a confirmat sentinţa. Autorităţile iraniene nu i-au permis să părăsească ţara pentru a ajunge la Berlin. Fiica lui, Baran Rasoulof, care joacă în cel mai recent film al lui, a acceptat marele trofeu al festivalului în numele tatălui său.
Avocatul cineastului disident, Nasser Zarafshan, a declarat pentru The Associated Press că Rasoulof a primit miercuri un mesaj text prin care era chemat să ispăşească 1 an de închisoare şi că el nu se va preda autorităţilor şi va depune un apel.
La Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul lui a primit şi premi din partea juriului ecumenic şi din partea Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas).