Augustin Zegrean, despre impozitarea pensiilor speciale: „Sunt oameni în România care au 20.000 de euro salariu, de ce nu-i taxează cu 85%?”

În luna iulie, Parlamentul a decis impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%, decizie declarată marţi neconstituțională de CCR. Curtea Constituţională a României a luat o hotărâre cu privire la sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de peste 7.000 lei.

15 dec. 2020, 18:06
Augustin Zegrean, despre impozitarea pensiilor speciale: „Sunt oameni în România care au 20.000 de euro salariu, de ce nu-i taxează cu 85%?”

Augustin Zegrean, fostul șef al CCR, a declarat la Digi24 că nu se pot impozita doar pensiile speciale, întrucât se intră în conflict cu dispoziția constituțională și că legea trebuie să fie egală pentru toți. Curtea Constituțională a decis că taxarea pensiilor speciale este neconstitutională,  după mai multe luni în care soluția a fost amânată de judecătorii CCR.

Este un articol în Constituția României care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale, asta înseamnă că dacă la o categorie specială pui o altă taxare decât la majoritatea, nu este în regulă. Am mai spus-o, nu se poate face acest lucru pentru că se intră în conflict cu dispozitia constituțională, dacă vreți să puneți impozite, nu puneți doar la pensionari, puneți și la cei care au salarii mari, deputați, senatori, membri ai Guvernului. Sunt oameni în România care au 20.000 de euro salariu, de ce nu-i taxează cu 85%?”, a spus Augustin Zegrean pentru sursa citată.

Augustin Zegrean spune că nu doar pensiile, ci şi salariile mari ar trebui impozitate suplimentar

Fostul șef al CCR a explicat că potrivit Constituției, toți oamenii sunt egali în fața legii și a autorităților și o astfel de impozitare ar trebui să se facă pentru toți cei care are venituri mari, peste o anumită sumă, indiferent că e vorba de pensii, salarii sau alte încasări.

„Parlamentul are dreptul să taxeze astfel de pensii, dar să respecte dispoziția constituțională, cine are venituri mai mari de 10.000, că e vorba de salariu sau pensie, plătește impozit 85%, dar nu să spună că doar judecătorii, procurorii sau milițienii trebuie să plătească această taxă. Nu se poate asa ceva, este vorba de principiul egalității, scrie în Constituție că toți suntem egali în fața legii și a autorităților. Am auzit în campanie că dacă se va vota un anumit partid, nu vor mai fi impozitate salariile minime, adică la unul nu-i iei deloc, la altul îi iei tot?”, a mai spus Zegrean.

Citeşte şi: Pensii 2021. Impozitarea pensiilor speciale, neconstituțională. Decizia luată de CCR