Tudor Ciuhodaru, sfaturi importante pentru a evita infectarea cu noul CORONAVIRUS

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi importante pentru a preveni şi evita infectarea cu noul coronavirus. 
Filip Stan
06 mart. 2020, 06:08
Tudor Ciuhodaru, sfaturi importante pentru a evita infectarea cu noul CORONAVIRUS

„Noul coronavirus- pericolul e în creștere și pentru România. Azi s-a înregistrat al 7-lea caz. Măsurile de prevenție –autoprotecția și evitarea aglomerațiilor-sunt extrem de importante. Am propus un plan unic de intervenție la nivel european și am susținut (adoptat ieri!) un nou mecanism de protecție civilă.

Ce trebuie să știți: riscuri, măsuri luate la nivel european, cum se transmite/manifestă și cum putem preveni boala:

A. Riscuri:

1. Virusul se răspândește rapid. Contagiozitatea (3) este comparabilă cu SARS și de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere. Numărul cazurilor se apropie rapid de 100.000 (98,424) și sunt cazuri pe mai multe continente.
2. Mortalitatea e în creștere -3,44% (3386 de decese).(!!!) de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere).
3. Amenință acum și Europa. Italia (3,858 cu 148 de decese), Franța(545) și Germania (423 cu 7 decese) sunt cele mai afectate.
4. Suntem într-o situație care evoluează la nivel european.
5. Numărul cazurilor a crescut de 10 ori în doar trei săptămâni (3400 de cazuri) și a apărut primul caz de coronavirus la copii. Numărul cazurilor din afara Chinei s-a dublat la fiecare 5 zile.
6. E doar o chestiune de timp până ca pandemia să fie declarată.
7. Îngrijorările sunt legate de riscul să genereze mutații -care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin. Se adaugă multe alte necunoscute și date care trebuie confirmate (s-a afirmat chiar existența a 2 tipuri de virus- S (ce duce la forme clinice ușoare) și L (cu forme clinice severe) dar nu e clar dacă vorbim de 2 virusuri cu infectare diferită).

B. Măsuri luate la nivel european:

1. Am cerut ieri (din nou!!!) Comisiei Europene aplicarea unui plan unic de intervenție la nivel european pentru a limita (pe cât posibil) riscul de răspândire a coronavirusului și a fi cât mai pregătiți pentru o eventuală extindere a coronaviruslui. Acum acest plan include mai multe scenarii posibile.
2. Am susținut și adoptat ieri noul mecanism european de protecție civilă, ce prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză, a fost adoptat azi de Comisia de Sănătate a Parlamentului European.
3. În acest context Comisia Europeană a crescut gradul de risc de la moderat la înalt (în ceea ce privește răspândirea și impactul asupra sistemelor de sănătate) iar ECDC afirmă că e momentul ca statele membre să-și activeze inclusiv planurile de: a) pregătire (și de suplimentare) a personalului medical și a paturilor de spital, b)consolidare a măsurilor de prevenție/intervenție cu avizul OMS/ECDC după evaluarea evoluției locale.

C. Cum se transmite/manifestă:

1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:
a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

3. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile.

4. Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii

Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

D. Cum prevenim: 5 măsuri (similare oricărei viroze):

1 (!!!) Evitaţi aglomeraţiile (precum întrunirile publice sau transportul în comun unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.”, scrie Tudor Ciuhodaru.

Reamintim că autorităţile au confirmat, joi seară, al şaptelea caz de infectare cu noul coronavirus în România, la o adolescentă de 16 ani, colegă de clasă cu elevul de 16 ani din Timişoara. Tânăra este transferată la spitalul Victor Babeş din Timişoara. Restul probelor prelevate au ieşit negative.

Citeşte şi Autorităţile sunt în alertă. Bărbatul din Galaţi suspect de coronavirus a fugit din ţară

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Blocaj în sistemul de pensii. Plățile pe luna iulie, în pericol
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ion Cernea, soțul Irinei Loghin, a fost înmormântat cu onoruri militare. Copiii Ciprian și Irinuca și-au plâns tătăl și și-au consolat mama
MediaFlux
Pericol major privind plata pensiilor din iulie! Angajații Caselor de Pensii din România au început protestele
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc