Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de Procuror General. Irimie Ioan, propus şef la DNA

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, i-a propus joi pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru funcţiile de Procuror General şi, respectiv procuror-şef al DNA. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, urmând ca ulterior CSM să analizeze propunerile şi să le trimită mai departe preşedintelui Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 06:54

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a ales pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie dintr-o listă scurtă la care s-a ajuns în urma evaluării efectuate de o comisie formată din patru specialişti. Pe lista scurtă pentru funcţia de Procuror General s-au aflat Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru şefia DNA Mona Pivniceru a avut de ales între Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

Mai departe, propunerile Ministrului Justiţiei merg la Consiliul Superior al Magistraturii, cu motivările aferente. CSM trebuie să avizeze sau nu propunerile Monei Pivniceru, să motiveze hotărârea sa şi apoi să trimită documentele preşedintelui României. La rândul său, Traian Băsescu, care are drept de decizie finală, poate accepta sau respinge propunerile Monei Pivniceru. În cazul în care preşedintele respinge propunerile ministrului Justiţiei, procedura se reia.


Cine este Tiberiu Niţu

Tiberiu Niţu, numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

Tiberiu Niţu este născut la 31 iulie 1971. El şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 – februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 – iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 – iunie 2008, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Tiberiu Niţu susţine în proiectul său de management că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în exercitarea actului de conducere, inconsecvenţa jurisprudenei constituie vulnerabilităţi ale Ministerului Public. „În elaborarea acestui proiect managerial m-am raportat la activitatea Ministerului Public derulată până în prezent, analizată prin prisma experienţei dobândite ca procuror, dar mai ales în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi în funcţia de inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare„, notează Tiberiu Niţu, considerat unul dintre favoriţii la funcţia de procuror general al României, având în vedere experienţa sa ca „număr doi” în Ministerul Public.

 

Cine este Ioan Irimie

Ioan Irimie este, din ianuarie 2010, procuror la Serviciul Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În perioada iulie 2003 – octombrie 2005, Irimie a ocupat funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA, iar până în iulie 2006 a fost procuror al acestei structuri. Din august 2006 şi până în 2009, Ioan Irimie a fost procuror şi, ulterior, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Anterior, Ioan Irimie a fost procuror în cadrul Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorpţie – Structura Centrală (septembrie 2002 – iulie 2003), procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj (ianuarie – august 2000), procuror şi, ulterior, procuror şef al Serviciul de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii organizate din Parchetul instanţei supreme (septembrie 1998 – decembrie 1999), procuror la Parchetul Tribunalului Cluj (octombrie 1990 – august 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca (octombrie 1985 – septembrie 1990), procuror la Parchdetul Judecătoriei Vişeu de Sus, judeţul Maramureş (1978 – septemberie 1985).

Ioan Irimie s-a născut în 22 iulie 1954 şi este căsătorit. El a absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca în iunie 1978, având media 10 la licenţă.

 

Ioan Irimie propune, pentru eficientizarea activităţii manageriale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, măsuri de îmbunătăţire a gestionării cazurilor, dar şi accelerarea luptei anticorupţie în domenii precum asistenţa medicală, administraţia locală, administraţia fiscală şi achiziţiile publice. Irimie arată în proiectul său referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror şef al DNA că „exercitarea stilului de management are o influenţă hotărâtoare asupra climatului de muncă şi comportamentului membrilor instituţiei conduse„.

 

Cine au fost candidaţii pentru funcţia de procuror general

În concursul pentru ocuparea funcţiei de Procuror General al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica.

VEZI AICI proiectele candidaţilor la funcţia de Procuror General

 

Cine au fost candaţii la şefia DNA

La şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase, Constantin Sima şi Viorica Stoica.

VEZI AICI proiectele candidaţilor la şefia DNA.