Ministrul de Interne, Marcel Vela: România are suficiente rezerve de grâu pentru consumul intern până la începutul toamnei

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, dă asigurări că ţara noastră are suficiente rezerve de grâu de anul trecut pentru consumul intern până la finalul acestei veri sau chiar până la începutul toamnei. Vela afirmă că exporturile realizate de România în Uniunea Europeană nu vor ajunge în ţări din afara spaţiului comunitar.

RomaniaTV.net
10 apr. 2020, 20:33
Ministrul de Interne, Marcel Vela: România are suficiente rezerve de grâu pentru consumul intern până la începutul toamnei
Ministrul de Interne spune că măsura de a opri exporturile nu s-a luat din cauză că nu am mai avea suficient grâu: „Suntem preocupaţi de securitatea alimentară a românilor. În consecinţă, am făcut acest prim pas prin care am interzis exporturile către state terţe sau alte variante (…). Cu siguranţă vom verifica tot traseul fiecărui export şi vom lua o decizie ulterioară dacă nu se respectă ceea ce prevede Ordonanţa numărul 8. Vreau să asigur românii că nu suntem în această situaţie în care să oprim de tot exportul, că nu am avea grâu, că se termină în luna iunie. Avem grâu şi în rezervele de stat, există grâu şi la agenţi economici şi în silozuri. Măsura de a interzice exporturile este o măsură de prevenţie, în sensul în care oricum cu ceea ce avem în silozuri, cu ceea avem la societăţile private, ceea ce există în rezervă, vine şi recolta din acest an, ne asigură consumul pentru perioada următoare”, a afirmat Marcel Vela într-o intervenţie la Antena 3. 
 
Vela subliniază că există suficiente rezerve de grâu pentru consumul intern chiar dacă s-ar lua în calcul faptul că, din cauza secetei, producţia de grâu de anul acesta ar fi la jumătate faţă de anul trecut.
Ministrul de Interne precizează că „doar o mică parte” din recolta anuală de grâu a României este destinată consumului intern, cea mai mare parte din producţia anuală fiind trimisă la export. 
 
Aproape în totalitate recolta noastră era destinată comerţului, fie în zona comunitară, fie către state terţe, în special în zona arabă. Aşadar, chiar dacă e pe jumătate, este suficient grâu pentru România şi cred că avem suficientă înţelepciune ca din această jumătate să păstrăm în România suficient până la recolta din anul 2021”, spune ministrul. 
Marcel Vela afirmă că doar rezervele de grâu de anul trecut pot asigura consumul de grâu al României până în lunile august sau chiar septembrie.
 
Prin Ordonanţa Militară nr. 8, se interzice, pe perioada stării de urgenţă, exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri rezultate din cereale.