Băsescu, ironizat în The Economist

Declaraţiile lui Traian Băsescu privind restricţiile impuse de autorităţile de la Viena pe politica de credit a băncilor austriece în Europa de Est  "au sunat precum lamentările unui protestatar Occupy Wall Street", însă temerile preşedintelui sunt justificate, potrivit unui comentariu The Economist, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 14:10
Băsescu, ironizat în The Economist

The Economist scrie, într-un comentariu, despre posibilitatea retragerilor de capital de către băncile vest-europene, îndeosebi cele austriece, din regiune şi despre declaraţiile şefului statului de săptămâna trecută.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile europene au obţinut „profituri uriaşe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este „lipsă de fair play”, el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească „lăcomia” băncilor.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Reprezentanţii BNR au arătat că sistemul este solid, iar riscul ca subsidiarele să dea faliment şi să necesite renaţionalizarea este „zero”, notează The E#conomist.

„Acum o lună, la Bruxelles, Băsescu credea că a obţinut condiţii în care împiedică băncile să retragă capital de la subsidiare, după ce liderii UE au convenit recapitalizarea băncilor europene. Se pare însă că acordul nu a reprezentat un angajament solid. După ce Erste a raportat pierderi de 726 milioane euro în Romania, iar Raiffeisen Bank ia în calcul retragerea din regiune, temerile preşedintelui par justificate”, mai precizează The Economist.