Un studiu clinic a arătat că tratamentul anti-Covid cu plasmă convalescentă nu prezintă niciun beneficiu pentru pacienţii în stare gravă

Medicii care au efectuat studiul au decis să oprească înrolarea pacienţilor cu simptome severe, care necesită internare la terapie intensivă, dar continuă testarea terapiei pe pacienţii cu forme moderate ale bolii.
George Russo
11 ian. 2021, 19:52
Un studiu clinic a arătat că tratamentul anti-Covid cu plasmă convalescentă nu prezintă niciun beneficiu pentru pacienţii în stare gravă

Un studiu clinic internaţional de testare a plasmei convalescente în cazurile moderate şi severe de COVID-19 a stopat înrolarea pacienţilor în stare gravă, care necesită terapie intensivă, după ce s-a constatat că plasma nu a prezentat niciun avantaj, au anunţat luni medicii investigatori, informează Agerpres.

Conducătorii studiului clinic REMAP-CAP au luat această decizie după ce o cercetare iniţială efectuată asupra a peste 900 de participanţi în stare gravă internaţi la terapie intensivă a demonstrat că tratamentul cu acest produs – plasmă bogată în anticorpi prelevată de la persoane care s-au vindecat de boala pandemică – nu a îmbunătăţit rezultatele.

„Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea plasmei convalescente”, iar studiul clinic continuă să recruteze pacienţi spitalizaţi cu boala COVID-19 care prezintă simptome moderate, dar care nu sunt la terapie intensivă, au precizat într-un comunicat oamenii de ştiinţă care conduc această cercetare.

„Este biologic plauzibil ca pacienţii care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plasmă convalescentă şi acei pacienţi cu virus în exces să poată beneficia mai mult decât alţii. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a declarat Manu Shankar-Hari, medic şi profesor de terapie intensivă în cadrul Guy’s and St Thomas’ din Marea Britanie, unul dintre conducătorii studiului clinic.

El a adăugat că cercetarea iniţială nu a evaluat efectele plasmei la pacienţii spitalizaţi în urma unor simptome mai puţin grave. Dacă acest tratament are efect în cazul acestora „rămâne o întrebare foarte importantă’, ce va continua să fie explorată în cadrul studiului în curs, a spus Manu Shankar-Hari.

Un studiu clinic arată că tratamentul cu plasmă nu este eficient la pacienţii cu Covid în stare gravă

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potenţial pentru pacienţii cu boala COVID-19 este acela că anticorpii pe care îi conţine ar putea neutraliza virusul, împiedicându-i replicarea şi stopând leziunile la nivelul ţesuturilor.

Studii mai restrânse asupra plasmei convalescente la pacienţii cu boala COVID-19 în India şi în Argentina au constatat de asemenea că acest tratament nu prezintă niciun avantaj aparent în cazul celor aflaţi în stare gravă.

Cercetarea care a condus la stoparea înrolării în studiul REMAP-CAP a pacienţilor în stare critică a demonstrat că există o probabilitate foarte mică – 2,2% – ca acest tratament să reducă ratele de deces sau să scadă numărul zilelor în care pacienţii au necesitat terapie intensivă.

Motivul pentru care plasma convalescentă nu pare să îmbunătăţească rezultatul în cazul pacienţilor grav bolnavi de COVID-19 internaţi la terapie intensivă nu este deocamdată cunoscut. Însă, acesta ar putea fi determinat de faptul că „leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferenţa”, după cum a declarat Alexis Turgeon, medic şi profesor la Université Laval din Canada, care colaborează la studiul clinic.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă şi medicii au îndemnat la continuarea studiilor clinice cu plasmă convalescentă şi a donaţiilor din partea pacienţilor vindecaţi de COVID-19, în speranţa că acest tratament i-ar putea ajuta pe alţii.

„Anticorpii acţionează prin stoparea virusului, nu prin tratarea simptomelor virusului”, a precizat Gail Miflin, expertă în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie. „Există dovezi care apar din studiile internaţionale conform cărora utilizarea înainte de terapie intensivă se poate dovedi mai eficientă, a adăugat ea.

REMAP-CAP este un studiu clinic internaţional care explorează o gamă de potenţiale tratamente pentru COVID-19: 4.100 de pacienţi cu boala COVID-19 au fost recrutaţi pentru studii clinice cu plasmă convalescentă la peste 290 de clinici din Europa, Americi, Asia, Africa şi Australasia.

Concluzii separate din cadrul REMAP-CAP au indicat săptămâna trecută că tratarea pacienţilor în stare critică diagnosticaţi cu boala COVID-19 cu medicamentele Actemra de la Roche sau Kevzara de la Sanofi a îmbunătăţit semnificativ şansele de supravieţuire şi a redus timpul în care pacienţii au necesitat terapie intensivă, notează Reuters.

Citeşte şi: Unde se vor vaccina bucureştenii: puncte de vaccinare în spitale, dar şi în mall-uri, la Romexpo, la Circul Metropolitan şi Palatul Copiilor

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Nina Iliescu a suferit o pierdere imensă
Playtech.ro
Diferenţa dintre blocurile din Bucureşti cu bulina roşie şi cele cu semnul „U”. Care sunt într-un pericol mai mare în cazul unui cutremur semnificativ
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Cu cât se scumpesc carburanții. Calculele așteptate de toți șoferii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Despărțire-surpriză în lumea Mireasa! Care dintre prezentatoare a fost lăsată pentru o fostă concurentă
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs