STUDIU VACCINARE. 38% dintre români s-ar vaccina imediat, 26% așteaptă să vadă reacțiile altora

Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 62% dintre români își doresc să se vaccineze, însă doar 36% imediat. 26% dintre aceștia preferă să aștepte pentru a observa reacțiile adverse ale altora.

14 ian. 2021, 10:52
STUDIU VACCINARE. 38% dintre români s-ar vaccina imediat,  26% așteaptă să vadă reacțiile altora

STUDIU VACCINARE. Din cei 62% care s-a vaccina împotriva covid, 59% sunt bărbațo, iar 41% femei. În schimb, în categoria persoanelor care refuză vaccinarea, femeile au un procent mult mai mare, de 66%, comparativ cu 34% bărbați.  26% dintre respondenții care declară că se vor vaccina spun că o vor face mai târziu, nu în 2021.

Citește și: A apărut vaccinul antiCOVID care ar oferi imunitate pe viaţă, chiar în Europa. Ce spun cercetătorii belgieni

Persoanele din mediul rural sunt cele mai reticente la vaccinare, doar 24% dintre respondenți sunt deschiși să se imunizeze imediat ce vor avea ocazia, comparativ cu 45%  din mediul urban.  Mai mult, peste jumătate dintre cei din mediul rural (51% ) spun că nu se vor vaccina deloc.

Pensionarii și adulții fără partner sunt categoriile de persoane care se arată cele mai deschise la vaccinare. Peste jumătate din pensionarii din studiu se vor vaccina cât mai curând, de asemenea 56% dintre adulții fără partener ar face același lucru. În schimb, tinerii doresc să aștepte până anul următor: 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre milenialii fără partener au optat pentru varianta vaccinării mai târziu.

Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Din punct de vedere al educației, cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară și doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.

STUDIU VACCINARE. Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor  (61% ). Dorința de a-și relua activitățile normale, socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe,  sunt alt motiv important care îi determină pe români să se vaccineze. 42% dintre români au menționat acest motiv.

Pentru foarte puțini români faptul că vaccinarea este recomandată îi motivează în acest sens. Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici. 62% dintre români afirmă că au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară că nu au nicio temere.

Conform studiului, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse provocate de vaccin. Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, mai mult de jumătate (54%) consideră că vaccinul nu a fost suficient testat. 48% dintre respondenții care nu se vaccinează spun că se tem de reacțiile adverse, iar 4 din 10 respondenți (41%) nu cred în eficiența vaccinului împotriva COVID-19.