Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă au mers în zone cu risc epidemiolog ridicat

Copiii care călătoresc în străinătate împreună cu părinți vaccinați vor fi obligați să stea în carantină la întoarcerea în România timp de 10 zile dacă zona/țara în care au călătorit are incidență ridicată de COVID-19, a anunțat Florentina Furtunescu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), într-o conferinţă de presă la Guvern.
Alina Andrei
19 ian. 2021, 16:35
Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă au mers în zone cu risc epidemiolog ridicat
Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă merg în zone cu risc epidemiolog ridicat

Copiii care pleacă în vacanţă în străinătate împreună cu părinți vaccinați anti-COVID-19 vor fi obligați să stea în carantină la întoarcerea în România timp de 10 zile dacă țara în care au călătorit este o zonă cu risc epidemiologic ridicat, a anunțat Florentina Furtunescu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Citeşte şi: Ţările pentru care se impune carantina la revenirea în România. Lista a fost actualizată

„Situaţia variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie care călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19 la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala, el este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de 10 zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a explicat medicul Florentina Furtunescu.

Citeşte şi: Circa 234.000 de români au fost vaccinaţi anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiţă: Au fost 803 reacţii adverse

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, că persoanele care intră intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.

 

Copiii sub 16 ani nu pot fi vaccinaţi anti-Covid

Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinați în campania de vaccinare anti-COVID pentru că „nu există o recomandare de administrare” la acest moment, a declarat colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

În prezent, în România sunt disponibile două vaccinuri anti-COVID-19, cel produs de Pfizer – BioNTech şi cel de la Moderna. Copiii cu vârsta peste 16 ani pot fi imunizaţi cu vaccinul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech, doar acesta este în prezent aprobat pentru utilizare în cazul lor.

Citeşte şi: Românii care se vaccinează anti-COVID scapă de carantină. Noi reguli şi pentru persoanele care se întorc din Marea Britanie

 

Care sunt diferențele dintre Pfizer BioNTech și Moderna

Specialiștii în sănătate au explicat care sunt diferențele dintre cele două vaccinuri anti-Covid, Pfizer BioNTech și Moderna, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în toate țările UE.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2.

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina?

Vârsta:

Vaccinul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, deci şi pentru copiii, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina și alăptarea:

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea.

În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute?

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Profilul de siguranță

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici. Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).

 

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Iulia Vântur a devenit „Lebăda Neagră“! Vedeta, complet transformată în România – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Documentarul de pe Netflix care a spart toate topurile. Are un nume amuzant, dar subiectul o să te lase fără cuvinte. Cum a fost posibil așa ceva pe un vas de croazieră de sute de milioane de euro
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Cu cât se vor scumpi înmormântările de la 1 august. Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de lei în plus
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Îl mai știi pe celebrul Arlechino din anii ’90? Cum arată acum Mihai Gruia Sandu și din ce își câștigă existența
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Cu ce să speli geamurile obligatoriu vara. Vor rămâne curate, indiferent de vremea de afară. Se aplică și termopanului, dacă respectați regula interior – exterior
MediaFlux
Românii pot accesa un credit cu dobândă zero și fără comisioane
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc