LUDOVIC ORBAN: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă va instaura AZI starea de alertă. Noi restricţii introduse prin OUG

Guvernul şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reunesc joi pentru a căuta soluţia reglementării celor trei zile fără restricţii dintre starea de urgenţă şi starea de alertă.  Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că îşi va asuma conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

14 mai 2020, 08:03
LUDOVIC ORBAN: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă va instaura AZI starea de alertă. Noi restricţii introduse prin OUG

UPDATE. Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că îşi va asuma conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmând să fie secondat de trei vicepreşedinţi. El a precizat că decizia a fost luată pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va declara starea de alertă şi apoi CNSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. „Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”, a spus Orban, care a precizat că îşi asumă conducerea Comitetului.

„Vreau să vă anunţ că împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să modificăm Ordonanţa 21 şi să îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sigur, secondat de trei vicepreşedinţi”, a informat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

Vicepreşedinţi urmează să fie ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă.

UPDATE. Premierul Ludovic Orban anunță că, pe ordinea de zi suplimentară, va fi o OUG de modificare a OUG 21/2004 pentru prelungirea unor măsuri până la începutul lunii iunie, măsuri care, însă, NU vizează restricția unor drepturi sau libertăți pentru populație.

„Azi va trebuie adoptată OUG prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la Starea de Urgență la Starea de Alertă, în special, măsurile care vizează drepturile și facilitățile pentru români. Și măsuri în Educație și Sănătate, astfel încât să facem față privind organizarea examenelor pe toată perioada stării de alertă.

Pe lista suplimentară, să introducem OUG de modificare a OUG 21/2004, modificări care NU pot să afecteze drepturile și libertățile românilor, a punctat Ludovic Orban.

Vicepremierul Raluca Turcan a replicat la întrebarea premierului privind actul normativ: „Da, suntem pregătiți cu proiectul de OUG pentru prelungirea unor măsuri până la începutul lunii iunie”.

UPDATE. Premierul Ludovic Orban a anunțat faptul că Executivul va acoperi vidul legislativ, iar astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va instaura starea de urgență. Măsura este luată pentru că, pe 15 mai, expiră starea de urgență și nu se mai puteau lua decizii privitoare la restricțiile de circulație.

„Făcând o evaluare retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în ultimele 2 luni trebuie să vă spun că instituirea stării de urgență, decizie luată de președintele Romîniei, a fost una foarte bună. Ne-a oferit cadrul pentru a putea să luptăm cu toate armele împotriva acestei epidemii. Ne-a permis să menținem la un nivel cât se poate de bun răspunsul împotriva acestui virus. Nu am avut probleme cu sistenul de sănătate publică, cu numărul de persoane infectate la 100.000 de locuitori, mai ales ținând cont de condițiile specifice din România, pentru că au intrat în țară 1,27 milioane de români, majoritatea din zonele roșii, am reușit să facem față.

Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va instaura starea de alertă în România. Tot astăzi, Comitetul va institui toate măsurile necesare pentru a proteja viața românilor.”, a spus Ludovic Orban.

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, având în vedere pandemia de coronavirus. Executivul se va întruni joi la ora 11:00 şi va stabili ce soluţii pot fi adoptate pentru a nu exista un vid legistativ peste weekend, în conditiile în care starea de urgenţă expiră în noaptea de joi spre vineri.

Tot joi va avea loc o sedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anuntat miercuri seară ministrul Sănătătii. Nelu Tătaru a transmis că speră sa fie luate „decizii care vor crea si cadrul administrativ pentru a impune restricţii”.

Legat de acest subiect, Raed Arafat declara miercuri seară că „primele măsuri care se iau sunt cele cu risc limitat. După asta începi să iei şi alte măsuri de relaxare. Riscul este că dacă sunt luate toate măsurile toate deodată, este că urmează să luăm măsuri serioase de închidere. Măsurile serioase sunt cu impact mare pe economie. Deschiderea economiei trebuie să fie strict cu respectarea unor reguli”.

Arafat mai spune că CNSSU poate lua unele decizii în privinţa viitoarelor restricţii. „Clar că unele propuneri (nr. din legea privind starea de alertă) sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am văzut că sunt locuri unde se spune că pot, asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu, cum ar fi terasele. Dacă scrie pot sau se poate, asta înseamnă că avem loc de discutat”, a declarat Arafat.

Citeşte şi: Ministrul de Interne: „Într-o luptă venită prin surprindere, cu toţii am găsit puterea de a ne aduna şi de a fi responsabili”

România după două luni de stare de urgență

Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică.

Mai sunt 14.313 persoane în carantină instituţionalizată pe teritoriul României, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava – 3.317, Bucureşti – 1.555, Neamţ – 785, Arad – 679, Botoşani – 632, Mureş – 621, Braşov – 594, Hunedoara – 589, Galaţi – 522, Cluj – 516.

Starea de urgenţă decretată în data de 16 martie a cuprins măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, relatează Agerpres.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile au fost dispuse măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare.

În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

Starea de alertă menţine amenzile

După ridicarea stării de urgenţă, ar urma să fie instituită starea de alertă. Parlamentul a adoptat aseară proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări.

Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.

De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici și terasele. Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.