Kelemen Hunor, după amendarea lui Klaus Iohannis : Eu cred că trebuie să iasă şi să îşi ceară scuze public pentru acele declaraţii

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, referitor la decizia CNCD prin care Klaus Iohannis a fost sancționat pentru afirmațiile în legătură cu Ținutul Secuiesc, faptul că „președintele a greșit” și că trebuie „să își ceară scuze public”.  

RomaniaTV.net
20 mai 2020, 12:24
Kelemen Hunor, după amendarea lui Klaus Iohannis : Eu cred că trebuie să iasă şi să îşi ceară scuze public pentru acele declaraţii

Președintele UDMR consideră faptul că președintele României ar trebui să iasă și să își ceară scuze public pentru declarațiile făcute în urmă cu o lună.

”CNCD spune că o comunitate a fost discriminată, a fost lezată demnitatea unui grup etnic și a făcut președintele o discriminare, nici nu mai contează amenda pentru că acest mesaj este cel mai important. A greșit președintele, eu cred că trebuie să iasă și să ceară scuze public pentru acele declarații făcute acum o lună de zile”, a declarat Kelemen Hunor, în direct la Digi24.

Citește și: Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD pentru discursul privind Autonomia Ţinutului Secuiesc

Liderul UDMR spune despre Klaus Iohannis că „aplică dubla măsură”, după ce președintele a declarat că decizia CNCD este una politică și că o va contesta.

„Nu mă surprinde deloc afirmația președintelui. Atunci când un alt politician a fost amendat președintele era extrem de mulțumit de decizia CNCD. Văd că aplică dubla măsură. Când nu îi convine vorbește imediat despre o decizie politică. Era de așteptat că va face acest pas, nu mă surprinde deloc. Dar trebuie să acceptăm aceste decizii, când e vorba de CNCD, de CCR, de avocatul poporului dacă vrem să păstrăm aparența unui stat democratic”, a mai declarat Kelemen Hunor.

CNCD a decis, miercuri, sancționarea cu amendă pentru Președintele Klaus Iohannis, pentru afirmațiile referitoare la maghiari, dar a amendat și declarații făcute de Traian Băsescu și de lideri ai PSD.

Luna trecuta, Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.

Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma declaraţiilor pe care le-a făcut cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc. Demersul a fost iniţiat de Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”.