Anxietatea, adevarată boală a secolului? Care sunt semnele ei şi cum să scapi de ea

Despre anxietate putem spune că este o reacție perfect normală și naturală a corpului la situațiile stresante prin care trece. Stările de anxietate ne alertează în față pericolelor și ne permit să ne ridicăm, să ne adunăm resursele și eforturile fizice, emoționale și psihice și să ne luptăm coț la coț cu provocările și greutățile vieții.
Romania TV
07 nov. 2012, 06:43
Anxietatea, adevarată boală a secolului? Care sunt semnele ei şi cum să scapi de ea

Fără stările de anxietate și fără frică, specia umană nu ar fi putut supraviețui. Când ea apare, corpul trebuie să se mobilizeze cu toate resursele să depășească problemă, altfel cade dărâmat de efectele ei.
 
Dar această reacție firească imediată în față unei greutăți din viață ta devine ea însăși o problemă în șine dacă starea de alertă specifică anxietății o ai permanent, deci și în situațiile în care nu ai avea motive.  

Simptomele anxietății includ: oboseală, îngrijorare constanța și lipsă de relaxare, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculară, insomnie, dureri abdominale, durere în coșul pieptului, puls mărit sau neregulat, aritmii, transpirație, dureri de cap, de ceafă, diaree.
 
Că să poți depăși aceste simptome de anxietate este nevoie de tratament dar în primul rând de conștientizarea ta că ești o persoană anxioasă și că aceste semnale pe care corpul ți le transmite nu vin de la o afecțiune organică de cap, stomac, inimă, intestine, ci sunt reacțiile acestor organe la tulburarea nervoasă din interiorul corpului tău când gândurile negative de teamă, alertă și îngrijorare care te stăpânesc fără motiv dezechilibrează sistemul nervos.

 De cele mai multe ori, când o persoană anxioasa, așa cum sunt foarte multe persoane în ziua de astăzi, ajunge la un medic, i se prescrie din start medicamentație (sedative, calmante) și ședințe de psihoterapie. Însă există multe alte schimbări concrete din stilul de viață și terapii alternative eficiente la îndemână, pentru a evită doctoriile ce în multe cazuri pot da dependența și nu rezolvă problemă în șine.  

Acest articol nu își propune să te determine să nu te duci la un doctor de specialitate dacă descoperi sau știi despre ține că ești o persoană anxioasa ale cărei tulburări îți perturba suficient de mult viață încât să te îngrijoreze. Articolul este însă o oportunitate prin care îți arătăm că există mai multe opțiuni la îndemână cu care îți poți combate anxietatea.
 
Cum să scapi de anxietate
 
Terapia cognitiv comportamentală este modul cel mai eficient de a luptă contra anxietății. Încă sunt suficiențe persoane care evită terapia pentru că o văd că pe un tratament dedicat persoanelor slabe de înger sau cu ceva probleme neurologice. Dar terapia, în special cea cognitiv comportamentală, este cu argumente cea mai bună metodă de combatere a anxietății care îți fură liniștea și optimismul de zi cu zi. În această terapie, oamenii învăța să identifice exact când apăr gânduri parazit care generează tulburările anxioase și învăța tehnici concrete cu privire la ce să facă și cum să gândească că să îndepărtează aceste gânduri. Practic, înveți strategii despre cum să gândești corect! Îți schimbi modul de a gândi pe care îl știai până acum și conștientizezi că zilnic ești supus la bombardamentul a zeci de mii de informații, fiecare generând propriile sale gânduri și înveți cum să faci un filtru între ele, fără să te lași copleșit de emoțiile specifice fiecărui gând parazit în parte. Pur și simplu, ideea de bază din spatele terapiei cognitiv-comportamentale este că, dacă e adevărat că suntem ceeace gândim, trebuie să învățam să controlăm și să dominăm noi ceeace gândim.
 
Anxietatea se înlătura cu multă mișcare fizică. Când mintea ta este invadată și sufocată de scorpioni fără odihnă care sunt gândurile ce îți produc agitație și panică, a face sport este ultimul lucru pe lume la care te-ai gândi sau ai putea face. Însă dacă reușești să te mobilizezi să faci mișcare viguroasă și intensă, să te extenuezi fizic efectiv, corpul tău va produce acele substanțe chimice responsabile de starea de bine, suprimându-le pe cele care produc anxietate. Mișcarea fizică este o distragere a atenției foarte eficiente de la dificultățile vieții. Poate conduce la o imagine de șine îmbunătățită, la o viață socială mai activă și la o stare generală mai bună de sănătate. Majoritatea medicilor recomandă 30-40 de minute de orice tip de sport sau mișcare care îți crește ritmul cardiac.

Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Românii care își pot șifona cazierul. De vină sunt trotinetele electrice
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală