În ce condiţii s-ar putea redeschide grădiniţele particulare, creşele şi after-school-urile după 15 iunie

Grădinițele de stat nu se vor redeschide, a spus ministrul Educatiei la DigiFM, făcând referire la informația apărută în presă potrivit căreia, unitățile de învățământ preșcolare s-ar putea redeschide la 15 iunie. În ceea ce privește creşele si grădinițele private, Monica Anisie a spus că nu poate oferi o dată anume legată de reluarea activității acestora. Se așteaptă o decizie în funcție de rezultatele epidemiologice după 14 zile de la relaxarea măsurilor pentru impiedicarea răspândirii COVID, a mai spus ministrul Educației. Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, într-o postare pe Facebook, că "există un angajament de intenţie în ceea ce priveşte identificarea modalităţilor de deschidere a unor activităţi educaţionale pe perioada vacanţei de vară, după data de 15 iunie".
Romania TV
28 mai 2020, 11:51
În ce condiţii s-ar putea redeschide grădiniţele particulare, creşele şi after-school-urile după 15 iunie

La întâlnirea de astăzi a premierul Ludovic Orban, ministrul Educației, Monica Anisie și vicepremierul Raluca Turcan cu reprezentanții școlilor private s-a discutat şi despre redeschiderea grădinițelor și a centrelor educaționale, în perioada verii. Data cea mai probabilă la care acest lucru ar putea fi realizat este 15 iunie, potrivit educatieprivata.ro. Redeschiderea va fi, însă, posibilă, doar după stabilirea normelor medicale de siguranță.

Raluca Turcan a afirmat, într-o postare pe Facebook, că joi a avut o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Şcolilor Private, alături de premierul Ludovic Orban şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, pentru a găsi cele mai bune soluţii la situaţia dificilă în care se află instituţiile de învăţământ privat, ca urmare a crizei sanitare.

Turcan a spus că printre concluziile la care s-a ajuns în urma discuţiilor este aceea că există intenţia de continuare a acordării finanţării per elev pentru instituţiile particulare autorizate până la sfârşitul anului şcolar.

Există un angajament de intenţie în ceea ce priveşte identificarea modalităţilor de deschidere a unor activităţi educaţionale pe perioada vacanţei de vară, după data de 15 iunie. Pentru şcolile particulare acreditate, se ia în calcul acordarea finanţării în avans, pentru perioada vacanţei elevilor”, a enumerat vicepremierul, menţionând că şcolile particulare doresc să fie parteneri ai MEC în procesul de transformare şi îmbunătăţire a educaţiei şi doresc să piloteze măsuri de reorganizare a activităţilor educaţionale, pentru pregătirea reînceperii cursurilor din anul şcolar următor.

De asemenea, şcolile particulare au propus folosirea infrastructurii pe care o deţin pentru anul şcolar următor, în vederea implementării distanţării fizice a elevilor în clasă şi a măsurilor de igienă recomandate de specialişti.

Potrivit datelor prezentate de Raluca Turcan, învăţământul particular preuniversitar din România este parte a sistemului naţional de educaţie şi reprezintă 1.140 de unităţi de învăţământ autorizate / acreditate: 404 acreditate, 736 de unităţi autorizate şi / sau cu niveluri, specializări acreditate (ARACIP). Din cei 114.396 de elevi care studiază în acest sistem, 92.216 sunt în unităţi acreditate (ARACIP). De asemenea, în sistemul privat sunt aproximativ 19.000 de cadre didactice şi aproximativ 7.000 de săli de clasă.

 

În ce condiţii s-ar putea deschide grădiniţele particulare şi after-school-urile

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări:

– Reducerea numărului de copii în grupă. Trebuie asigurată o suprafaţă de 4,5mp/copil

– Distanţarea fizică se va realiza în dormitoare şi în sălile de masă prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor la cel puţin 1,5m distanţă între ele.

– Triajul epidemiologic trebuie să se facă obligatoriu în fiecare zi de către cadrul medical au unităţii. 

Jucăriile trebuie spălate regulat, cel puțin o dată pe zi. Cele care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel și toate accesoriile neesentiale pentru procesul instructiv educativ.

– Întreg spațiul trebuie curățat, inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane, accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, mese, scaune. Suprafețele atinse des de copii trebuie curățate cu apa și detergent.

– Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. Mai multe grupe pot fi în același timp afară, cu condiția de evitare a contactului strâns între copii și evitarea jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 1,5 metri


Ministrul Educaţiei, despre redeschiderea grădiniţelor particulare: Trebuie să facem o evaluare şi abia după aia să luam nişte decizii 

În ceea ce priveşte grădiniţele, după cum se ştie cursurile se vor încheia la data de 12 iunie, atât pentru unităţile de învăţământ preşcolar, cât şi gimnazial şi liceal. Nu se prelungeşte anul şcolar. S-a anunţat deja că toate cursurile se vor încheia în data de 12 iunie„, a spus ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

În ceea ce privește creşele si grădinițele private, Monica Anisie nu a putut oferi o dată anume legată de reluarea activității acestora. Se așteaptă o decizie în funcție de rezultatele epidemiologice, spune ministrul Educației.

Specialiştii de la Ministerul Sănătăţii au făcut menţiunea în mod clar: stabilirea datelor de reluare a activităţii nu este asumată de instituţia respectivă, respectiv INSP, întrucât nu a fost realizată evaluarea perioadei de 14 zile de relaxare a măsurilor prevăzute în starea de alertă. Trebuie să facem o evaluare şi abia după aia să luam nişte decizii„, a explicat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la Digi FM. 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Horoscop rune 7-13 iulie 2025. Mihai Voropchievici anunță protecție divină, dar și realizări pentru zodii. Leii fac un salt calitativ
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Ce primeşti la all-inclusive în Mamaia? Doi români au plătit aproape 800 de lei pe noaptea de cazare, ce au avut de mâncare
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Roșu pe hartă, foc în aer: Vin cele mai toride zile din vara asta
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane