Cum a ajuns România de la „ciuma Europei” la o ţară cu un număr de infectări COVID-19 în scădere. Explicaţia unui expert în sănătate

Răzvan Cherecheș, profesor universitar la Iowa University din SUA şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş - Bolyai, a vorbit despre scăderea numărului de infecţii cu COVID-19 din România, redeschiderea şcolilor programată pe 8 februarie şi despre problemele din campania de vaccinare.

31 ian. 2021, 10:03
Cum a ajuns România de la „ciuma Europei” la o ţară cu un număr de infectări COVID-19 în scădere. Explicaţia unui expert în sănătate
Se schimbă modul de calcul a ratei de infectare cu COVID. Andreea Moldova: nu vor mai fi excluse cazurile din focare

Cherecheş este de părere că numărul de cazuri de COVID-19 din România nu reflectă situaţia reală. Profesorul universitar a explicat că numeroase persoane recurg la teste rapide şi nu raportează „nicăieri dacă nu au simptome severe”.

„Faptul că există teste antigenice rapide în acest moment, asta combinat cu faptul că populaţia nu are încredere în timpii de răspuns şi în responsabilitatea directorilor de sănătate publică, face ca oamenii să-şi cumpere astfel de teste şi să nu raporteze nicăieri dacaă nu au simptome severe.

Oamenii aleg să se autoizoleze şi să se testeze singuri. Doar dacă au simptome ajung la spital, aşa că noi îi vedem mai mult pe cei care au forma severă a bolii”, a declarat profesorul universitar Răzvan Cherecheş, într-un interviu acordat Ziare.com.

Citeşte şi: Germania comandă vaccinuri anti-COVID pentru 2022. „Nimeni nu ştie dacă vom avea nevoie”

Cum a scăzut numărul de cazuri de COVID-19 în România. „Cifrele de acum pot fi înșelătoare”

Directorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş-Bolyai este de părere că „ideal ar fi ca statul să asigure gratuit aceste teste” pentru depistarea COVID-19 pentru ca numărul acestora să crească.

„Din punctul meu de vedere, cifrele de acum pot fi înșelătoare, e foarte greu de estimat numărul total”, a menţionat Cherecheş.

Profesorul universitar a precizat că scăderea numărului de cazuri de la Terapie Intensivă de la peste 1.200 la 900-100 de cazuri nu este „foarte mare”.

„E o scădere, dar nu e foarte mare. Scăderea a fost minoră, maxim au fost 1.200-1.300 de pacienți la terapie intensivă, acum sunt 900-1.000. Cifrele oficiale arată ca am fi scăzut de la peste 10.000 de cazuri zilnice până undeva la 2.000. Asta ar fi însemnat că şi la ATI să mai avem doar 200-300 de cazuri şi nu 900 sau 1.000. Deci, da, există o scădere, dar e mai modesta decât o arăta cifrele”, a explicat profesorul universitar, conform sursei citate.

Numărul de cazuri de COVID-19 ar putea creşte din cauza tulpinii britanice

Răzvan Chercheş consideră că numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut pentru că „oamenii poartă mască în general” şi ” se pare că românii sunt ceva mai atenţi şi poartă mai mult masca decât o făceau în urmă cu câteva luni”.

În vara anului 2020, România era printre ţările cu cele mai multe infectări cu noul coronavirus raportat la numărul populaţiei, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, spunea la acea vreme că eram consideraţi „ciuma Europei”. Acum, România are mai puţine cazuri raportat la populaţia ţării, prin comparaţie cu alte state europene. Cu toate acestea, răspândirea infecţiilor provocate de tulpina britanică de COVID-19 ar putea duce la o creştere accelerată.

Din acest motiv, Răzvan Cherecheş consideră că prefectul şi Primăria Capitalei s-au grăbit atunci când au decis să aplice măsuri de relaxare deoarece în curând am putea asista la creşteri ale numărului de infecţii.

De asemenea, profesorul universitar a afirmat că şcolile ar trebui redeschise cât mai curând, însă acest lucru ar trebui făcut treptat, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Citeşte şi: Raed Arafat le răspunde protestatarilor care îi cer demisia: Nu voi mai sta un minut în plus dacă mi se va cere acest lucru