10 decese după incendiul de la Institutul Matei Balş

Încă doi pacienţi transferaţi în urma incendiului de la Institutul Matei Balş la alte unităţi medicale din Bucureşti au murit marţi. Este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani şi un bărbat în vârstă de 80 de ani.

02 feb. 2021, 12:02
10 decese după incendiul de la Institutul Matei Balş

Bilanţul deceselor pacienţilor transferaţi după incendiul de la Institutul Matei Balş a ajuns la zece.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marşi dimineaţă decesul unei femeie în vârstă de 70 de ani. Aceasta fusese transferată de la Institutul Matei Balş la Spitalul de Urgenţă „prof. dr. Dimitrie Gerota”.

Al nouălea deces după incendiul de la Matei Balş

Ministerul Sănătății a transmis, marți dimineață, că o femeie era în stare gravă, intubată, avea comorbidități și era diagnosticată cu infecție cu SARS-Cov-2.

Tot marţi, Ministerul Sănătății a fost informat privind deceseul unui all bărbat din rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București în timpul incendiului din 29 ianuarie.

Este vorba despre un pacient în vârstă de 80 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență din București. Pacientul a fost diagnosticat cu o forma severă SARS Cov-2, prezenta multiple comorbidități și se afla internat în secția de Terapie Intensivă a unității medicale, intubat.

Anchetele medico-legală vor stabili cauzele deceselor, potrivit Ministerului Sănătății.

Citeşte şi Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare: Era frig. Asistentele ne aduceau bidoane cu apă caldă să băgăm sub pături

Vlad Voiculescu, după dezastrul de la Matei Balș: ”Avem nevoie de investitiții bine gândite și bine puse în practică”

Vlad Voiculescu susține că un singur om nu poate să le facă pe tote, iar ministrul trebuie informat, după care sunt luate deciziile strategice. De asemenea, acesta a precizat că ministrul nu trebuie să spună nimic, el putând dispune măsuri sau sancțiuni.

”Orice scrisoare şi orice măsură se face de un om anume. Dacă doar ministrul e responsabil, totul se blochează acolo. Nu poate un singur om să le facă pe toate. Ministrul trebuie informat, după care dacă sunt decizi strategice de luat, să acţionăm.  Ministrul nu trebuie să spună nimic, ministrul poate să dispună alte măsuri, sau sancţiuni. La o lună aflăm care din măsurile luate de la Piatra Neamţ au fost încălcate” , susține ministrul Sănătății Vlad Voiculescu la B1.

Citeşte şi Nelu Tătaru dă de pământ cu noul ministru al Sănătăţii: Cum se putea evita tragedia de la Matei Balş: Avea acea ordonanţă de urgenţă!

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că este nevoie de investiții bine gândite și bine puse în practică la nivelul spitalelor din România, dar și de o echipă de coordonare la nivel central.

”Dacă vrem să ne gândim serios la lucrurile care chiar ar îmbunătăţi, nu aruncând cu bani  în sistem se rezolvă problemele. Am văzut finanţările din ultimii ani de la Matei Balş au fost de milioane de euro, în mai mulţi ani. Avem nevoie ca la nivelul spitalelor să avem investiţii bine gândite şi bine puse în practică şi avem nevoie ca la nivel central de o echipă de coordonare cu abilităţi tehnice: aici nu există ingineri, arhitecţi, nu există oameni care să valideze calitatea unui plan de investiţie. Ministerul finanţează. Există diferite găleţi cu fonduri unde diverse autorităţi se pot servi pentru a face investiţii. Ele trebuie să aibă cap şi coadă. Nu se poate rezolva nimic dacă nu avem la nivel central şi la nivel regional capacitatea tehnică” , a declarat ministrul.

Vlad Voiculescu a promis că până în 2024 „vom avea fundaţiile” pentru spitalele regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj. De asemenea, Vlad Voiculescu a afirmat că trebuie construite spitale şi la Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu deoarece „sunt locuri în care infrastructura spitalicească e pur şi simplu o ruşine”.