Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare: Era frig. Asistentele ne aduceau bidoane cu apă caldă să băgăm sub pături

Un pacient internat la Matei Balş a făcut declaraţii cutremurătoare după incendiul de la Institutul Matei Balş. Acesta povesteşte că în spital era frig, iar asistentele îi încălzeau sticle cu apă caldă pe care le băgau sub pătură.

02 feb. 2021, 08:40
Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare: Era frig. Asistentele ne aduceau bidoane cu apă caldă să băgăm sub pături
Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare: Era frig. Asistentele ne aduceau bidoane cu apă caldă să băgăm sub pături

Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare. Unul dintre pacienţii de la Institutul Matei Balş a povestit coşmarul pe care l-a trăit după cele două explozii.

Pacient internat la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare: Am luat ce am putut şi am sărit pe balcon

„Au fost două explozii, două! Era un fum gros să-l tai cu cuţitul. Alergau asistentele alea, infirmierele pe holul ăla de mama focului. Era fum, explozie, ţipau – Au, au!- am sărit pe balcon. N-am mai stat. Am luat ce am putut şi am sărit pe balcon.

Nu am ieşit pe hol, că pe hol era negru. Nu puteai înţelege ce este acolo. Nu se putea respira pe hol. Nu am ieşit pe hol. Când deschideam uşa, era jale. Am avut un coleg de salon, mai tânăr. El a putut să sară de la balcon, că era balcon înalt de 3 metri. Şi el a sărit jos. Eu am sărit doar pe balcon”, a povestit unul dintre pacienţii care au supravieţuit incendiului de la Institutul Matei Balş, potrivit Antena 3. 

Acesta povesteşte că în saloare era frig, iar pacienţii se încălzeau cu sticle de apă caldă băgate sub pătură.

„Dacă ne aduceau infirmierele, ne aduceau sticle cu apă să punem sub pătură, cum să nu fie frig? Apă caldă, să ne încălzim. Oamenii ăia aduceau calorifere, nouă ne-au luat două aeroterme, nu ne-a lăsat cu aerotermele. Au mai dus calorifere cu ulei, nu puteau să reziste acolo.

Prizele erau bune. Salonul arăta bine. Oxigenul venea din pereţi, de la ţeavă. Cei care spun că nu erau probleme au minţit. Ce să zică? A fost tot timpul frig. Caloriferele erau o treime călâi, toţi elemenţii”, a mai povestit pacientul.

Citeşte şi Managerul de la Matei Balş este dispusă să-şi dea demisia: „Nu cred că voi uita imaginile cutremurătoare”

Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a unui paciente: M-am legat cu un hanorac peste gură şi am fugit cât am putut de repede

Incendiu Matei Balş. O pacientă de la Institutul Matei Balş a povestit coşmarul prin care a trecut, vineri, în timpul incendiului.

„Ştiu că dormeam (vineri dimineaţa, în timpul incendiului – n.r.), am auzit nişte ţipete, a venit o doamnă asistentă şi a zis „Sculaţi-vă acum, că e incendiu, trebuie să ieşim cât putem de repede!”.  Eu am avut prezenţă de spirit, m-am mişcat repede, nu eram pe oxigen, am sărit din pat, am luat geanta şi am ieşit.

Era fum deja, le-am văzut pe asistente cum alergau prin saloane şi scoteau pacienţii care erau mai greu deplasabili, îi sprijineau, iar ceilalţi ieşeau singuri. Eu am ieşit până să vină pompierii.

Asistentele, medicii, infirmierele începuseră să scoată pacienţii din salon rând pe rând, s-au mişcat extraordinar de repede. Nu am cuvinte, se vedea că sunt instruiţi, apoi ne-au luat repede în camera de gardă, ne-au împărţit pe gravitate, au trimis psiholog să ne consulte, să vadă în ce stare suntem. Sunt jos pălăria.

Şi sunt convinsă că dacă nu s-ar fi mişcat aşa repede şi nu ar fi fost aşa bine pregătiţi, numărul de victime era mult mai mare, pentru că era fum mare, eu eram la etajul II şi deja era fum, se vedea. Au salvat maxim cât au putut salva, nu erau oameni intoxicaţi cu fum, deci jos pălăria”, a povestit femeiea, potrivit Antena 3.

Citeşte şi Medicul Adrian Marinescu, dezvăluire despre cauza tragediei de la Matei Balş: Incendiul s-a produs chiar înainte de montarea centralelor proprii

Înainte de a ieşi din salon, femeia şi-a pus un hanorac din bumbac la gură, pentru a nu inhala fum, iar momentul exploziei a prins-o în curtea institutului.

„Eu când am ieşit, ieşea un fum negru foarte gros de la parter şi am auzit prima explozie puternică, s-au spart câteva geamuri şi a mai fost una mai micuţă. Mă aşteptam să bubuie mult mai tare, având în vedere că erau mulţi oameni pe oxigen.

Vedeam fumul care ieşea pe unul din geamuri, foarte puternic. După prima explozie, am fugit pe lângă gard ca să venim spre curte. Au fost evacuaţi toţi, în afară de salonul unde s-a întâmplat (…).

Mi-a fost teamă când am ieşit din salon, că nu ştiam ce se întâmplă, m-am legat cu un hanorac de bumbac peste gură, să nu inhalez fum şi am fugit cât am putut de repede, ca să ies. M-am gândit că dacă e fumul prea mare să mă întorc să-l ud, dar nu a fost cazul”, îşi aminteşte femeia.