Un avion care se îndrepta spre Siria, constrâns să aterizeze în Turcia

Avionul armean, care transporta ajutoare în Siria, a fost controlat în Turcia, de echipaje de poliţie şi militari.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 09:39
Un avion care se îndrepta spre Siria, constrâns să aterizeze în Turcia

Un avion armean care transporta ajutor umanitar pentru Siria a fost constrâns joi să aterizeze în Turcia pentru un control al încărcăturii sale, a relatat agenţia de presă Anatolia, potrivit Mediafax.

Aparatul de zbor a aterizat pe aeroportul Erzurum, în estul Turciei, unde echipaje de poliţie şi militari însoţiţi de câini dresaţi au început inspecţia.

Autorităţile turce, care au rupt relaţiile cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi şi-au afişat sprijinul pentru rebelii sirieni, au făcut un control de acest gen în cazul unui avion armean cu destinaţia Siria la 15 octombrie.

Cu câteva zile înainte, interceptarea de către avioane de luptă turce a unui avion de linie sirian care venea din Rusia şi transporta pasageri ruşi a provocat tensiuni între Ankara şi Moscova.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că aparatul de zbor Airbus al Syrian Air transporta „muniţii” şi echipamente militare furnizate de Rusia, acestea având destinaţia Siria.

Autorităţile de la Damasc au dezminţit categoric, iar Moscova a afirmat în cele din urmă că avionul transporta „echipament pentru staţiile radar”, fapt ce era „legal”.

Precedentul avion armean care a fost supus unui control de către Turcia transporta ajutor umanitar cu destinaţia Alep (oraş sirian din nord), teatrul unor confruntări dure între armată şi rebeli, unde se află o importantă comunitate armeană.

Potrivit estimărilor, comunitatea armeană din Siria numără între 60.000 şi 100.000 de persoane.