România riscă retrogradarea ţării în „junk”. Agenţiile de evaluare financiară sunt îngrijorate

România este blocată într-o situaţie dificilă cu privire la cheltuieli în condiţiile în care populiştii forţează măsuri care riscă să ducă la retrogradarea ratingului suveran la categoria "junk" . 
Romania TV
05 iun. 2020, 10:42
România riscă retrogradarea ţării în

Statul din Estul Europei s-a alăturat ţărilor din restul continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar forţele din opoziţie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar în Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor şi a alocaţiile copiilor, scrie Bloomberg. 

Trei agenţii majore de evaluare financiară acordă României un rating situat cu doar o treaptă peste categoria „junk”, cu perspective negative. Vineri urmează să aibă loc o revizuirea din partea S&P Global Ratings.

„Guvernul este în impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scăpat de sub control, ca rezultat al majorării pensiilor, şi riscurile asociate unei retrogradări a ratingului, fără îndepărtarea potenţialilor votanţi?”, întreabă Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank în Frankfurt, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „România va depune o garanţie de 393 de milioane de euro pentru Programul SURE şi va putea accesa 5 miliarde” VIDEO

Agenţiile de evaluare financiară şi-au exprimat îngrijorările faţă de promisiunea fostului Guvern al PSD, care deja făcuse cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eşecul implementării acestei măsuri ar putea afecta speranţele lui Orban de a câştiga o majoritate parlamentară. În perspectivă, ar putea însemna sfârşitul perioadei în care România beneficiază de un rating din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), comentează Bloomberg.

În faţa acestei ameninţări iminente, Ministerul de Finanţe a accelerat planurile de împrumuturi. Deja investitorii estimează o retrogradare: costurile de finanţare ale României sunt mai ridicate decât cele ale ţărilor cu acelaşi rating suveran sau cu un calificativ mai redus.

„Ceea ce fac social-democraţii în Parlament este terorism economic”, a scris săptămâna aceasta ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Victor Ponta: „Pregătiţi-vă de 2021! Guvernul nu va creşte pensiile, a promis unei agenţii de rating, apoi va lua măsuri drastice”

O soluţie pusă în discuţie de Orban este majorarea pensiilor cu un procent care este mai acceptabil în actualele circumstanţe, iar o majorare de 40% să fie realizată în timp. Problema este vor reacţiona votanţii – care cer servicii şi o infrastructură mai bună în unul din cele mai sărace state membre ale UE – la o astfel de întârziere.

„Sigur că, social, avem o necesitate enormă de a creşte cheltuielile, atât salariale cât şi de pensii cât şi alocaţiile de copii. E o necesitate socială uriaşă. Cum acomodăm această necesitate socială cu realităţile economice, asta este o altă întrebare şi va trebui să găsim un alt răspuns”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'