Raed Arafat, despre slujbele religioase: Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, afirmă că deocamdată nu se pune problema reluării slujbelor religioase în interiorul lăcaşelor de cult. Acest lucru ar putea fi permis la următoarea relaxare a restricţiilor, după 1 iulie. Arafat afirmă însă că nu s-a luat o decizie oficială în acest sens.
Filip Stan
10 iun. 2020, 02:51
Raed Arafat, despre slujbele religioase: Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult

STARE DE ALERTA 15 IUNIE. „La acest moment, din discuţiile pe care le avem, nu există alte soluţii. Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult. Am avut focare care au apărut în anumite zone,  în care s-au întâlnit mai mulţi împreună. O zonă chiar a trebuit să o carantinăm. În acest moment, să ajungem la slujbe în interior, cu anumite măsuri, poate la următoarea fază de relaxare. Dar nu vreau să spun că acesta este răspunsul definitiv. Depinde ce discutăm cu colegii din comisie”, a declarat Arafat la Antena 3.

Raed Arafat: E prea devreme să ieşim din starea de alertă, dar avem şi un plan B dacă se întâmplă asta 

În starea de alertă, slujbele se pot ține în curtea bisericilor. Patriarhia Română a emis un set de reguli pentru cei care vor merge la biserică. 

Patriarhia Română recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Patriarhia Română transmite că „la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni”.

Printre recomandările patriarhiei se recomandă purtarea măștii și distanțare, chiar dacă slujbele se țin în curte, fiind scutiți de la această regulă preoții care rostesc rugăciuni, predică sau cântă în strană. Spovedania se ține cu programare, iar persoanele cu COVID-19 sau cele care prezintă simptome de
Infecție ori au intrat în contact cu o persoană infectată „nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă”. „La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

Spovedanie cu programare

În ceea ce privește spovedania credincioșilor aceștia trebuie să se programeze din timp. „Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului”, transmite Patriarhia.

Botezul şi cununia se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi – slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii.

„Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii). Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare”, transmit cei de la Pariarhia Română.

În ceea ce privește „numărul slujitorilor Sfântului Altar”, acesta trebuie să fie „relativ mic” – un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri, pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 metri între ei. 

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

 
Pastorul Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, afirmă că s-a acceptat prea uşor suspendarea slujbelor religioase în contextul pandemiei. Comentariul pastorului Iuga vine la scurt timp după ce preşedintele Iohannis a vorbit despre o relaxarea a restricţiilor după 15 iunie, fără să spună ceva şi despre reluarea slujbelor în interiorul bisericilor. În acest moment, programele religioase publice se pot organiza doar în aer liber.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Se construiește drumul de mare viteză așteptat de sute de mii de români. Va lega Capitala de o destinație extrem de apreciată și va facilita traficul
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
Cum se acordă punctele de stabilitate la pensie. Cine poate beneficia de acest ajutor
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Titani scrie pe noi! Voci din BNR anunță că suntem la un pas de colaps
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Atenționare de vreme deosebit de rece, ninsoare și lapoviță în România! ANM a emis un cod galben în patru județe
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
AUR promite naționalizarea celei mai mari companii din România. Anunțul făcut de mâna dreapta a lui George Simion
MediaFlux
Veste bună pentru pensionari! Mica recalculare a pensiilor aduce bani în plus din iunie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diana Șoșoacă a făcut spectacol, la miezul nopții, în aeroportul Otopeni. Show-ul i-a implicat pe Dîncu și Tudose