Alertă de tsunami, cutremur cu magnitudine 7.5 anunţă USGS

Epicentrul seismului a fost localizat la sud-est de arhipelagul Insulelor Loyauté şi ar putea avea replici, potrivit USGS.

10 feb. 2021, 16:30
Alertă de tsunami, cutremur cu magnitudine 7.5 anunţă USGS

Alertă de tsunami! Un cutremur violent, de magnitudinea 7,5, a zguduit miercuri regiunea Insuelor Loyauté şi Noii Caledonii, la Oceanul Pacific, potrivit Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Cutremurul a declanşat o alertă de tsunami, a anunţat Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific.

Un puternic cutremur de pământ s-a produs duminică în sudul Filipinelor, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), care înregistrează activitatea seismică la nivel mondial, fără ca autorităţile să fi comunicat eventuale victime sau pagube pentru moment, relatează France Presse şi EFE.

Seismul, cu o magnitudine de 6 grade, s-a produs la ora locală 12:22 (04:22 GMT), iar epicentrul său a fost localizat la doi kilometri est de oraşul Magsaysay, cu aproximativ 34.600 de locuitori, în insula Mindanao, la o adâncime de 24,6 km, a indicat USGS.

Cutremur de pământ cu magnitudine 6 în Filipine. S-a simţit puternic în arhipelag
Cutremure puternice în 2021
Cutremur 15 ianuarie – Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism puternic produs în insula indoneziană Sulawesi şi având magnitudinea 6,2, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km, a precizat USGS.

Cutremur 6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.

2020
29 decembrie – Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului. Seismul, care a survenit la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 km distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia.

30 octombrie – Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia. Seismul s-a produs în jurul orei 11.50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara.
20 octombrie – O alertă de tsunami a fost declanşată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat iniţial la 7,4 grade, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.
8 octombrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în regiunea de est a insulei Papua Noua Guinee, fără ca autorităţile locale să fi raportat victime sau pagube materiale.
1 octombrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific. Nu au fost semnalate pagube.

15 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia. Seismul s-a produs la ora 3.41 GMT, fără a fi consemnate victime sau pagube materiale.
1 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune şi alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.

21 august – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri, fiind estimat iniţial cu magnitudinea de 6,6.
18 august – Un seism de magnitudine 6,7 şi de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanşat o alertă de tsunami şi nu au fost semnalate pagube.
1 august – Un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit insula Mindanao, în Filipine. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 473 km.

17 iulie – Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de „valuri tsunami periculoase” a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localităţii Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km şi a lovit coasta de sud-est în largul localităţii. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.

23 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 km de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi s-a activat alerta seismică în capitală. Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami şi pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta a vizat o suprafaţă de 1.000 de km în jurul epicentrului mişcării telurice.
18 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 km nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 km.
4 iunie – Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce; nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante.
3 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale şi nici victime.

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 km sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată şi slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanţei dintre oraşele Reno şi Las Vegas. Nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale.

29 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 km sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 2 km.
20 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 km sub fundul Pacificului, la mai puţin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.

13 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 km sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Rusiei. Nu a existat nicio ameninţare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.

25 ianuarie – Un număr de 41 de persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 km de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. A fost resimţit şi în Siria şi în Iran.

Cutremur 3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ), potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a mai precizat centrul.