Cutremur de pământ cu magnitudine 6 în Filipine. S-a simţit puternic în arhipelag

Seismul, cu o magnitudine de 6 grade, s-a produs la ora locală 12:22 (04:22 GMT), iar epicentrul său a fost localizat la doi kilometri est de oraşul Magsaysay,

07 feb. 2021, 08:32
Cutremur de pământ cu magnitudine 6 în Filipine. S-a simţit puternic în arhipelag

Cutremur de pământ duminică dimineaţă. Seismul s-a produs duminică în sudul Filipinelor, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), care înregistrează activitatea seismică la nivel mondial, fără ca autorităţile să fi comunicat eventuale victime sau pagube pentru moment, relatează France Presse şi EFE.

Seismul, cu o magnitudine de 6 grade, s-a produs la ora locală 12:22 (04:22 GMT), iar epicentrul său a fost localizat la doi kilometri est de oraşul Magsaysay, cu aproximativ 34.600 de locuitori, în insula Mindanao, la o adâncime de 24,6 km, a indicat USGS.

Serviciul de securitate civilă din arhipelagul filipinez a anunţat zdruncinături puternice în regiune, dar -conform primelor informaţii – acest cutremur de pământ nu a provocat victime sau daune materiale.

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC) nu a emis până acum niciun avertisment de tsunami după acest puternic cutremur în sudul Filipinelor.

Filipine se află în aşa-numitul „inel de foc al Pacificului”, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente şi o activitate vulcanică semnificativă, în jur de 7.000 de seisme pe an, majoritatea moderate.

La sfârşitul lunii ianuarie, un seism cu magnitudinea de 7 grade s-a produs în largul sudului arhipelagului filipinez, la aproximativ 310 km sud-est de Davao, un oraş din insula Mindanao, fără să fi produs pagube sau victime.

Un cercetător atrage atenţia: Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare în România. În 2020, activitatea seismică a fost slabă
O serie de cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter au avut loc de la începutul anului 2021 până în prezent:

15 ianuarie – Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism puternic produs în insula indoneziană Sulawesi şi având magnitudinea 6,2, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km, a precizat USGS.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 pe Richter s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ), potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a mai precizat centrul.