Oamenii, sub teroarea maimuţelor. „Locuim în cuşcă, macacii trăiesc afară, mirosul este insuportabil”

Locuitori baricadați, lupte între bande rivale, teritorii interzise oamenilor – în orașul Lopburi din Thailanda. Mii de macaci care trăiesc în libertate nu mai atrag turiștii absenți din cauza pandemiei și au scăpat de sub control, forțând autoritățile să reacționeze.
Ionela Marcu
24 iun. 2020, 16:00
Oamenii, sub teroarea maimuţelor.

Locuim într-o cușcă, iar maimuțele trăiesc afară„, a declarat printre suspine Kuljira, nevoită să acopere curtea casei sale cu o structură imensă de plasă. „Excrementele sunt peste tot pe străzi, mirosul este insuportabil, mai ales când plouă„, a adăugat ea pentru AFP înainte de a se întoarce în magazinul ei din din centrul Lopburi, fostă capitală khmeră, situată la 150 de kilometri nord de Bangkok.

Câteva standuri mai departe, Taweesak, un alt comerciant, a amplasat tigri și crocodili de pluș în încercarea de a speria primatele și în plus folosește un baston pentru a le alunga din magazinul său. În trei ani, populația primatelor s-a dublat – 6.000 de macaci coabitează în prezent cu cei 27.000 de locuitori.

Alungate din habitatul lor natural și stabilite inițial în zona unui templu din centrul orașului, acestea au invadat de-a lungul anilor străzile adiacente, apropiindu-se tot mai mult de clădiri și obligându-i pe comercianți să-și coboare definitiv draperiile.

Citeşte şi Mai multe maimuţe au furat probe de sânge ale pacienţilor cu COVID-19! Oamenii se tem de o răspândire a virusului

Fostul cinematograf din oraș a devenit chiar cimitirul acestor animale, locul în care depun cadavrele semenilor și pe care îl apără cu înverșunare. Principala atracție turistică din Lopburi, maimuțele au fost mult timp tolerate de populație, constituind o sursă semnificativă de venit.

Însă, Thailanda și-a închis granițele după izbucnirea pandemiei de coronavirus, iar vizitatorii străini, care obișnuiau să hrănească primatele pentru a-și face selfie-uri cu acestea, sunt absenți, ceea ce face ca situația să scape și mai mult de sub control. Imagini cu grupuri de sute de macaci flămânzi care se luptă în mijlocul străzii pentru mâncare au fost prezentate în media și pe rețelele sociale.

Campanie naţională de sterilizare a maimuţelor

Autoritățile au lansat săptămâna aceasta o campanie de sterilizare, prima pe scară largă în trei ani. Obiectivul: castrarea a cinci sute de primate, masculi și femele, pentru a frâna înmulțirea lor. Atrase de mâncarea plasată în cuști de dimensiuni mari, maimuțele sunt apoi adormite, transportate la o clinică veterinară unde sunt tatuate în funcție de sexul lor și de „banda” în care trăiesc. Ele sunt eliberate apoi după o serie de analize.

La 20 iunie, prima zi a campaniei, „am capturat o sută, dar vom opera doar jumătate”, a spus Narongporn Daudduem, director în cadrul departamentului de parcuri și faună sălbatică din Lopburi. „Unele au fost deja sterilizate, altele alăptează, iar altele sunt încă prea tinere”, a explicat el.

Această campanie de sterilizare este posibil să nu fie suficientă și este studiată o altă soluție, mai durabilă – eliminarea tuturor primatelor din oraș și gruparea lor într-un sanctuar construit în apropiere. Între timp, locuitorii din Lopburi trebuie să găsească în continuare soluții. Pentru a preveni escaladarea situației, comercianții hrănesc chiar ei macacii, cu mâncare sau dulciuri.

Aceste maimuțe au deprins obiceiul de a mânca orice, ca și oamenii. Nu este bine pentru sănătatea lor„, a declarat Pramot Ketampai, care lucrează în complexul khmer din centrul orașului. „Cu cât sunt hrăniți mai mult, cu atât stochează energie pe care o vor utiliza reproducându-se”, a adăugat el, denunțând acest cerc vicios.

În ciuda problemelor, Taweesak nu pune la îndoială importanța prezenței primatelor mici pentru oraș. „Ce-ar fi Lopburi fără maimuțele sale? Ele sunt cele care îi vor readuce pe turiști„, spus el.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri